Hlavní obsah

Zahalené a v izolaci. Ze žen udělal Tálibán během měsíce lidi 2. kategorie

Foto: Profimedia.cz

Ulice afghánského Kábulu nedaleko místního mezinárodního letiště.

Reklama

Ženy v Afghánistánu budou moci i nadále studovat na univerzitách, podmínkou budou oddělené třídy vyhrazené pro ženy a oblečení odpovídající islámskému právu. V jiných odvětvích si ale musí zvykat na novou realitu.

Článek

Tálibán již dříve slíbil zaručit ženám rovnoprávnost v souladu s islámským právem. Mnoho Afghánců na tyto sliby ale hledí skepticky, především pak ti, kteří si pamatují, jak tálibánci za své dřívější vlády v letech 1996 až 2001 prosazovali přísné islámské právo šaría.

Dívky tehdy nemohly navštěvovat školy, ženy nesměly až na výjimky pracovat, hudba a televize byly zakázány a podezřelí ze zločinu byli na veřejnosti bičováni, mrzačeni či popravováni. Tento týden Tálibán násilně potlačil protest za rovnoprávnost žen, což vyvolalo značnou nevoli a nedůvěru zahraničí.

Ženám sice aktuálně Tálibán přiznal některá práva, bude se ale od nich očekávat, že budou studovat a pracovat ve sféře úplně odloučené od mužů. Těm bude nadále svěřeno řízení země. Životy žen tak budou stále výrazně omezeny, deník The Guardian dokonce v souvislosti s právy žen pod vládou Tálibánu píše o jakési podobě apartheidu.

Například nový starosta Kandaháru Niamatullah Hassan uvedl, že má ve svém týmu čítajícím 1200 členů dvě ženy. Práci dalším ženám podle svých slov poskytne, jakmile budou moci pracovat izolované od mužů a jejich zaměstnání schválí centrální vláda. „Jsem ochoten zvýšit počet pracujících žen, plánujeme pro ně připravit samostatné pracoviště, které pro ně bude bezpečným prostředím,“ řekl Guardianu Hassan.

Kde v zemi nenastaly natolik výrazné změny, to je oblast zdravotnictví a školství. Přesto zde k několika zpřísněním došlo, například ženy pracující v těchto oblastech v Kandaháru musí nově při výkonu práce nosit burku. Ženy pracující v jiných profesích momentálně často do práce vůbec nedocházejí, z „bezpečnostních důvodů“ jim totiž bylo nařízeno zůstat doma. Kdy by se do práce mohly vrátit, zatím není jasné.

Komplikovaná je situace ve školství. Ženy v Afghánistánu budou moci i nadále studovat na univerzitách, podmínkou ale budou oddělené třídy vyhrazené pro ženy a oblečení odpovídající islámskému právu.

Ministr vyššího vzdělání Abdul Baki Hakkání představil nová pravidla na tiskové konferenci jen několik dní poté, co Tálibán sestavil vládu, ve které není ani jedna žena. Vláda se podle něj nechce vracet 20 let zpátky. „Začneme stavět na tom, co dnes existuje,“ uvedl ministr.

Studentky univerzit se budou musel chovat podle pravidel stanovených Tálibánem, včetně pravidel pro odívání. Ministr Hakkání však podle AP neupřesnil, zda bude stačit šátek, nebo zda si ženy budou muset zakrývat i obličej. „Nedovolíme chlapcům a dívkám studovat dohromady. Nedovolíme společné vzdělávání,“ prohlásil Hakkání. Studijní osnovy a vyučované předměty se také změní, uvedl ministr bez dalších podrobností.

Afghánské školství ale kvůli novým pravidlům trápí nedostatek pedagogů i studentek, některé univerzity tak obory jen pro ženy ani neotevřou, protože by to pro ně nebylo ekonomicky únosné. „Jsem tak smutná, tak zklamaná,“ cituje Guardian studentku Zainab z Kandaháru, které chybí k dokončení studia přírodovědy jeden semestr. Univerzita jí ale oznámila, že na rozdělení výuky nemá personál ani finance.

Naproti tomu studentka Gulalai je ráda, že studuje medicínu, protože Tálibán umožňuje lékařkám pracovat, trápí ji ale kvalita studia. „Není tu dost studentek, takže nezískáváme učitele se zkušenostmi, místo toho jen mladé a nezkušené,“ řekla studentka Guardianu.

Některé státní univerzity pak přiznávají, že si s novými pravidly nevědí rady. „Tálibán mluví o segregaci, ale my jsme jednou z největších a nejlépe vybavených univerzit v Afghánistánu a stále na nová pravidla nemáme kapacity,“ řekl Guardianu profesor na univerzitě v Herátu, kde studovala většina afghánských žen. Ty teď musely své studium ukončit.

„Je důležité, aby mezinárodní společenství netleskalo pokaždé, kdy Tálibán udělá nějaké ústupky, jako například povolí dívkám navštěvovat základní školy,“ řekla Guardianu Heather Barrová z organizace Human Rights Watch. „Musíme dávat pozor na skutečnost, že to, co se právě děje v Afghánistánu, je obrovským omezením práv žen, vzhledem k tomu, jak zde ženy a dívky žily před pouhým měsícem. Je nepřijatelné toto sledovat v roce 2021,“ dodala Barrová.

Podle odborníků i samotných Afghánců je nadějí na obnovu ženských práv tlak ze zahraničí. Například když Tálibán před nedávnem uvedl, že nedovolí ženám hrát kriket, Austrálie reagovala, že pokud bude zákaz potvrzen, zruší nadcházející přípravné zápasy mužské reprezentace právě s afghánským týmem. Afghánský kriketový svaz následně uvedl, že ohledně zákazu nebylo dosud rozhodnuto.

V Kandaháru vidí ženy tento typ tlaku jako jedinou naději na změnu. „Řekněte světu, aby vyvinul větší tlak na Tálibán, aby tato pravidla odstranil a změnil své postoje,“ řekla Guardianu studentka Gulalai. „Když nemám práci a nesmím studovat, nestarám se o bezpečnost. Bezpečnost je tu pouze pro Tálibán,“ dodává Gulalai.

Reklama

Související témata:

Doporučované