Hlavní obsah

Tálibán ukázal, že odpor nestrpí. Pátrá po rozehnaných demonstrantech

Foto: Profimedia.cz

Fotografie z úterního protestu žen před pákistánskou ambasádou v Kábulu.

Reklama

Dění tohoto týdne v Afghánistánu ukázalo, že islamistický Tálibán, který po dobytí země sliboval umírněnější vládu, nebude kromě jiného respektovat ani právo na protest. Po rozehnání protestů podle OSN začal hon na demonstranty.

Článek

K pátku při rozhánění protestů Tálibánem zemřeli podle OSN nejméně čtyři lidé. Tálibánci k potlačení poklidných demonstrací použili ostrou munici, obušky a biče. Podle mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN Raviny Shamdasaniové má její úřad informace o probíhajícím pročesávání domů Tálibánem ve snaze zpětně vypátrat a potrestat demonstranty.

„Viděli jsme reakci, která byla bohužel tvrdá,“ řekla Shamdasaniová s tím, že přístup Tálibánu k poklidným protestům, v jehož čele často stojí ženy strachující se o svá práva, se postupně zostřuje.

Tálibán teprve v úterý oznámil složení přechodné vlády a už ve středu, v den velkého protestu žen v Kábulu, rozhodl o zákazu veškerých nepovolených protestů v zemi. Kromě toho úřady také oznámily, že ženám bude zakázáno sportovat.

„Vyzýváme Tálibán, aby okamžitě přestal používat násilí proti lidem, kteří uplatňují právo na pokojné shromažďování a kteří událost pokrývají,“ řekla Shamdasaniová a připomněla tím i případ dvou novinářů, které Tálibán zadržel a mučil na policejní stanici a jejichž fotografie následně obletěly celý svět.

O tom, jaký chce Tálibán v zemi zavést režim kromě zmiňovaných zákazů a prohlášení, vypovídá například i nedávný výrok jednoho z mluvčích radikálního hnutí vysvětlující, proč jsou v nové vládě samí muži. „Žena nemůže být ministrem vlády, to je jako kdybyste jí dali na krk něco, co nemůže unést. Pro ženy není nutné být v kabinetu, měly by rodit děti. Ty, co protestují, nereprezentují všechny afghánské ženy,“ řekl v rozhovoru pro televizi TOLO.

Co se protestů týče, v této chvíli by se o jejich organizaci podle Tálibánu neměl „nikdo za žádných okolností pokoušet“. Za porušení zákazu hrozí „vážné stíhání“. V budoucnu budou podle Tálibánu údajně protesty možné, to ale bude platit jen pro ty demonstrace, které povolí vláda. Jakékoliv protesty se tak budou muset hlásit úřadům nejpozději 24 hodin dopředu s tím, že organizátor bude muset uvést důvod shromáždění, místo, čas i použité slogany.

V Pandžšíru Tálibán zabil bratra exviceprezidenta

V sobotu mezitím tálibánci podle agentury AP zabili Ruhulláha Azízího, bratra bývalého afghánského viceprezidenta Amrulláha Sáliha. Bojovníci Azízího měli zastavit na kontrolním stanovišti a bezprostředně poté zastřelit i s jeho řidičem. AP to potvrdil Sálihův synovec. Stalo se to v provincii Pandžšír, která byla posledním místem protitálibánského odporu v Afghánistánu.

Bývalý viceprezident Sálih podle mluvčího Tálibánu z provincie utekl v pondělí poté, co byla dobyta. Do té doby spolu s odbojáři z Pandžšíru a stovkami bývalých afghánských vládních vojáků poslední vzpurný region země proti tálibáncům bránil.

Reklama

Související témata:

Doporučované