Hlavní obsah

Obušky, biče, elektrické kabely: Jak Tálibánci zbili novináře

Foto: Profimedia.cz

Novináři zbití bojovníky Tálibánu ukazují svá zranění.

Reklama

Novinářsky pokrývat protesty proti novému režimu se nevyplatí, vzkazují svými činy afghánští islamisté světu. Dva novináři, kteří to zkusili, skončili po bití bojovníky Tálibánu s četnými podlitinami.

Článek

Ženy, které ve středu protestovaly v ulicích afghánské metropole Kábul, byly neobyčejně odvážné. Stejně tak i novináři, kteří jejich protest na místě fotili a psali o něm. Dva z nich – fotograf Nematulláh Nakdí a reportér Takí Darjabí – na sociálních sítích informovali o násilí ze strany Tálibánu.

Oba zatčené novináře tálibové zbili obušky, elektrickými kabely a bičem. Jeden ze zatčených líčil, že mu svázali ruce a musel si lehnout na břicho. Poté ho tálibové začali kopat do obličeje a bičovali ho na hýždích. Pokračovali, dokud neupadl do bezvědomí, informoval na Twitteru reportér New York Times Sharif Hassan. Reportér připomněl i výrok jednoho z tálibů, který protestující ženě na ulici v srpnu řekl, že demonstranti mají volnost, ale jen na dvacet dní. Nyní tato lhůta uplynula a zdá se, že islamistické hnutí plánuje zasáhnout proti novinářům, možná i omezit přístup k internetu.

„Jeden z tálibů mi dal nohu na hlavu a odřel mi tvář přitlačením k betonu. Kopali mě do hlavy… myslel jsem, že mě zabijí,“ řekl novinář kolegům z agentury AFP. Tálibové mu prý také řekli, že má štěstí, že ho nepopravili.

Bití na policejní stanici trvalo několik hodin, poté tálibové oba novináře propustili. Fotografie mužů s řadou podlitin na těle oblétly sociální sítě.

„Svoboda tisku v Afghánistánu skončila,“ řekl deníku The Guardian nejmenovaný afghánský novinář. Další novináři se shodují v tom, že je velký rozdíl mezi tím, co říkají mluvčí Tálibánu do médií, a tím, jak se bojovníci chovají v ulicích.

Tálibán přitom tvrdí, že se změnil a nebude novinářům bránit v práci. Od jejich srpnového převzetí kontroly nad zemí ale přicházejí stále častěji zprávy o zastrašování a bití novinářů. Jen za poslední dva dny bylo zatčeno 14 novinářů kvůli tomu, že pokrývali pouliční protesty v Kábulu. Šest z nich bylo podle Výboru na ochranu novinářů (CPJ) vystaveno násilí. „Tálibán rychle dokázal, že jeho dřívější sliby, že umožní nezávislým médiím pokračovat v práci, jsou bezcenné,“ citoval server Huffington Post Stevena Butlera, koordinátora CPJ pro Asii.

Ženy mají rodit, ne být ve vládě

Stejně jako postavení novinářů ohrožuje Tálibán i postavení žen. Názor na to, kde je jejich místo, jasně vyjádřil jeden z mluvčích Tálibánu v rozhovoru pro televizi TOLO. „Žena nemůže být ministrem vlády, to je jako kdybyste jí dali na krk něco, co nemůže unést. Pro ženy není nutné být v kabinetu, měly by rodit děti. Ty, co protestují, nereprezentují všechny afghánské ženy,“ prohlásil.

Středeční protest, jehož se zúčastnily hlavně ženy, byl možná nadlouho poslední. Tálibánský ministr vnitra Siradžuddín Hakkání, jenž figuruje na teroristickém seznamu USA, totiž oznámil, že nově budou muset organizátoři demonstrací mít svolení úřadů. V Kábulu žijící filmař Jordan Bryon napsal, že podobné opatření znamenalo konec protestů i v sousedním Pákistánu.

Soudkyně Marzia Babakarchailová, která ze země uprchla před dvaceti lety, je přesvědčená, že se Tálibán nezměnil. Ženy, které ve středu protestovaly, si prý nyní myslí, že je islamisté potrestají.

Reklama

Doporučované