Hlavní obsah

Tálibán umožní dalším lidem opustit zemi. První stovka už je v Kataru

Foto: Profimedia.cz

Jedno z letadel, kterým by z Afghánistánu do Kataru měli odletět další lidé.

Reklama

aktualizováno •

Tálibán nechá opustit Afghánistán další lidi. Podle nejmenovaného zdroje webu CNN bude moct z kábulského letiště odletět přibližně 200 lidí, první stroj již přistál v Kataru.

Článek

Tálibán převzal kontrolu nad Afghánistánem v průběhu srpna a ještě před koncem měsíce ze země přestaly létat jak komerční, tak evakuační lety. Ve čtvrtek a v pátek by však z Kábulu do Dauhá měla odletět letadla, která z Afghánistánu dostanou přibližně dvě stovky lidí.

Podle zdroje webu CNN už první letoun přistál na katarském letišti a na jeho palubě bylo více než 100 pasažérů. Mezi těmi se nacházeli Kanaďané, Ukrajinci, Němci, Britové a Američané.

Úřadující tálibánský ministr zahraničí Amir Khan Muttaki již dříve poděkoval katarskému zvláštnímu vyslanci Mutlaqovi Al-Qahtanimu za úsilí jeho země o restartování letů z mezinárodního kábulského letiště. Dohoda o odletu těchto letů navíc přišla poté, co zvláštní zástupce Spojených států pro Afghánistán Zalmay Khalilzad tlačil Tálibán, aby odlety ze země umožnil.

Tálibán již schytal kritiku například od amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena za to, že neumožňuje odlet některým strojům. Podle islamistického hnutí, které má nyní nad Afghánistánem kontrolu, ale někteří cestující nemají k cestě potřebnou dokumentaci.

Podle mluvčího Tálibánu hnutí pracuje na tom, aby se kábulské letiště opět zprovoznilo, nejdříve je však nutné, aby došlo k určitým opravám, které zahrnují například radary. Ty měli poškodit Američané při svém odchodu ze země a na jejich opravě dělají týmy právě i z Kataru.

Opravy potvrdil i katarský ministr zahraničí, upozornil však na to, že žádná dohoda s Tálibánem dosud nevznikla. V zemi zatím mohly přistát pouze lety s humanitární pomocí.

Z Afghánistánu bylo úspěšně evakuováno přes 120 tisíc lidí, Česko jich ze země dostalo téměř 200. Česká armáda na svém webu pak nově informovala o tom, že ze země odvezla většinu svého vybavení, které využívala. Na stažení se připravovala 18 měsíců, odsun materiálu zajistilo několik letů, využita byla i velkokapacitní letadla.

Zástupce náčelníka štábu Velitelství pro operace David Schnábel ČTK sdělil, že v zemi zůstal například kancelářský nábytek, matrace nebo rozbité kontejnery. Další materiál měla Česká republika v zemi na své ambasádě v Kábulu, kterou stejně jako další země evakuovala narychlo po obsazení většiny země Tálibánem. Většina vybavení velvyslanectví byla před jeho opuštěním zničena, na letišti zůstaly čtyři automobily.

Reklama

Doporučované