Hlavní obsah

Úředník bral víc než ministr. Aby odešel, dostal dalších 600 tisíc

Jiří Holub se stal za vlády hnutí ANO šéfem středočeského krajského úřadu. Měsíčně bral víc než ministr.

Reklama

Ředitel krajského úřadu Jiří Holub měl díky hejtmance Pokorné Jermanové (ANO) vyšší příjem než ministr. Aby se ho nová koalice zbavila, vyplatila mu 600 tisíc na odchodnou.

Článek

Takové místo, jaké měl na Středočeském kraji, už Jiří Holub asi těžko získá.

Základní plat: 107 tisíc korun. Plus každý měsíc odměny od 70 do 85 tisíc.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

To všechno ve veřejné instituci – ve funkci ředitele úřadu Středočeského kraje za vlády hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO, která neobvykle vysoké bonusy Holubovi schvalovala.

Tenhle příjem dělal z doktora práv Holuba jednoho z nejlépe placených úředníků v Česku, jeho plat se vymykal běžným cifrám. Bral dokonce víc než ministr.

Když loni na podzim ANO ve středních Čechách prohrálo volby, Jiří Holub po dohodě s novou hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) pozici ředitele úřadu se závěrem roku 2020 opustil.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že na tom někdejší ředitel rozhodně neprodělal: V listopadu dostal od hejtmanky Peckové na závěr svého působení na kraji jednorázovou odměnu 600 tisíc. Částka vychází z přehledu platů a prémií nejvyšších úředníků, který Seznam Zprávy získaly podle informačního zákona.

„S ředitelem Holubem jsme se po vyplacení odměny, kterou dostal na základě kladného hodnocení Ministerstva vnitra v souvislosti s organizací krajských a senátních voleb za covidu, za výsledky prvního dílčího přezkumu hospodaření a za kompletní předání agendy před odchodem, domluvili na ukončení pracovního poměru dohodou,“ reagovala středočeská hejtmanka Pecková.

Jak jinak se ho zbavit?

Odměny ve výši 600 tisíc korun si všimli i auditoři z Ministerstva financí, kteří kontrolovali, jak krajský úřad utrácí veřejné peníze určené na platy a odměny. Audit provedli i na základě opakovaných zjištění Seznam Zpráv, že skupina VIP úředníků blízkých hejtmance Jermanové včetně ředitele Holuba měla v minulých letech příjmy mezi 130 až téměř 200 tisíci měsíčně. Aniž bylo jasné, čím si tyhle peníze zasloužili.

Ministerští auditoři vepsali do závěrečné zprávy podezření, že odměna 600 tisíc pro ředitele Holuba byla ve skutečnosti formou odstupného. Úředníka totiž není podle zákona možné jen tak propustit. A zároveň podle zákona odstupné oficiálně neexistuje.

Takže aby úředník souhlasil s dobrovolným ukončením smlouvy, nabídne mu zaměstnavatel peníze navíc, které na papíře vydává za prémie.

Ministerská kontrola uzavřela věc s tím, že by mohlo jít o přestupek, a předala zjištění inspektorátu práce, který může kraji dát až milionovou pokutu.

Podle informací Seznam Zpráv ověřených z více zdrojů dostal ředitel Holub bonus 600 tisíc skutečně proto, aby se ho nové vedení kraje dokázalo rychle zbavit. Nová koalice STAN, ODS, Pirátů a TOP 09 už nechtěla spolupracovat s člověkem úzce navázaným na bývalou hejtmanku ze hnutí ANO.

Jenže paradoxně musela nová koalice Holubovi nejdřív opět štědře zaplatit, aby kývl na dohodu o ukončení práce. „Děje se to bohužel dost často,“ řekla už dříve Šárka Homfray, specialistka na pracovní právo z Odborového svazu státních orgánů, a potvrdila tak, že se odstupné ve veřejné sféře maskuje za odměny.

Podle Šárky Homfray by v zákoně měla být možnost se s nechtěným úředníkem rozloučit oficiálním odstupným. Zaměstnanec by věděl, že může dostat peníze, a úřad by se zase nevystavoval riziku, že – tak jako to nyní hrozí Středočeskému kraji – dostane pokutu.

„Nějaká forma odstupného by se měla do zákona dostat, aby se podobné případy neopakovaly,“ souhlasila právnička Homfray.

Z funkce do funkce

Bývalý středočeský ředitel Holub si po odchodu z funkce našel rychle novou práci: Přesunul se do stejné pozice v Ústeckém kraji, který vede hnutí ANO. Seznam Zprávy na jaře popsaly, že nový ředitel v Ústí dostal k dispozici služební auto s řidičem, aby mohl z Prahy dojíždět do práce na severu Čech.

Jiří Holub na opakované žádosti redakce o rozhovor už druhým rokem nereaguje – mlčí od doby, kdy Seznam Zprávy poprvé popsaly systém štědrého odměňování VIP krajských úředníků. Mluvit nechce ani bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. V minulosti pouze prohlásila, že o příjmech úředníků nerozhodovala – prý šlo o zodpovědnost ředitele Holuba.

Není to však pravda. Podle zákona to byla právě hejtmanka Pokorná Jermanová, kdo přiznával šéfovi krajského úřad tak vysoké bonusy, že jeho měsíční příjem atakoval 200 tisíc korun.

Audit z Ministerstva financí narazil i na další nesrovnalosti v platech a v odměnách, které jdou za bývalou hejtmankou Jermanovou Pokornou a exředitelem úřadu Holubem.

Zjištění kopírují to, co Seznam Zprávy v minulosti popsaly: Například jak někteří úředníci dostávali čtvrtletně odměny ve výši 15 tisíc, jiní blízcí spolupracovníci Pokorné Jermanové brali až 85 tisíc měsíc co měsíc.

Podle kontrolorů je výše takových prémií neobvyklá (v žádném jiném kraji úředníci tolik nebrali) a navíc odměny nejsou ani pořádně zdůvodněny. Podle zákona smí úředník dostat odměny jen za nějakou náročnou práci navíc – nad rámec toho, co běžně dělá.

Ředitel Holub ale třeba úřednici Haně Mastrini, šéfce kanceláře hejtmanky Pokorné Jermanové, udělil odměnu 70 tisíc za plnění její běžné pracovní agendy. Jak ukazují příslušné dokumenty, uděleny byly třeba za zorganizování hejtmančiny propagační akce „Káva s Jarkou“, za tlumočení a přípravu charitativních akcí.

Když se sečte základní plat doplněný o příplatky a právě o odměny, brala úřednici Mastrini během loňského roku průměrně přes 145 tisíc měsíčně. Také Hana Mastrini pak ve funkci s příchodem nové koalice skončila.

Od letošního jara je Hana Mastrini stíhána policií kvůli poradenským smlouvám, kdy kancelář hejtmanky vyplácela desítky tisíc lidem, kteří plnili úkoly jako „analýzy hudebních festivalů“, psali materiály o vánočních zvycích ve středních Čechách a vytvářeli nejrůznější materiály, které úřad nikdy nezveřejnil.

Podle detektivů některé výstupy z těchto smluv vůbec nevznikly. A nebo neodpovídaly tomu, kolik za ně kraj těmto poradcům uhradil.

Reklama

Doporučované