Hlavní obsah

Úředník měl příjmy jako ministr. A když ho obvinili z vydírání, řekl si o odměny

Foto: Vojtěch Blažek

Jan Jarolímek musel v říjnu odejít z funkce šéfa pražských hygieniků. Policie ho obvinila z vydírání.

Reklama

Ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek podle policie nutil podřízeného, aby mu nosil desítky tisíc měsíčně.

Článek

Je to měsíc a půl, co kriminalisté obvinili ředitele pražské hygienické stanice z vydírání: jak popsal Seznam, podle kriminalistů tlačil Jan Jarolímek na jednoho z úředníků, aby mu nosil peníze z úplatků.

Nad Janem Jarolímkem, který po zahájení trestního stíhání musel odstoupit, tak visí hrozba až osmi let vězení.

Podle nových zjištění Seznamu byl přitom vysoce postavený úředník Jarolímek celé roky v pozici jednoho z nejlépe placených zaměstnanců hygienických stanic v Česku. Na místě náměstka je běžný plat mezi 50 až 60 tisíci (včetně příplatků), k tomu Jarolímek dostával ročně odměny třeba i ve výši 660 tisíc. Měsíčně v některých letech vydělával skoro přibližně stejně jako ministr nebo jako primátor Prahy.

„Takové mimořádné odměny mi vypláceny nebyly," odmítl Jarolímek, který se nechtěl bavit napřímo – souhlasil jen s tím, že odpoví na otázky e-mailem.

Seznam ale s pomocí informačního zákona částky jeho příjmů ověřil.

Pro tuto kauzu jde o důležité informace. Vyšetřovatelé totiž podle zjištění Seznamu pracují právě i s údaji o odměnách, které ředitel Jarolímek v minulosti bral i rozdával.

Tajně pořízené nahrávky totiž podněcují podezření, že někteří úředníci museli řediteli odevzdávat peníze, jež jim Jarolímek před tím vyplatil jako bonusy za mimořádně dobrou práci.

Foto: Vojtěch Blažek

Jan Jarolímek šéfoval pražské hygieně od roku 2016

Víc než ostatní

Před nástupem na post šéfa pražských hygieniků v roce 2016 pracoval Jarolímek na Krajské hygienické stanici Středočeského kraje. Jako náměstek pro ekonomiku a provoz. Podle oficiálního přehledu, který poskytl tento úřad, dostával ročně v rámci mimořádných odměn až několik set tisíc korun.

Jarolímek říká, že není možné vytrhnout jednu pozici v rámci úřadů a na té dokládat, že bral nadstandardní peníze. Tedy je že nutné srovnat jeho příjmy s ostatními.

Přesně to Seznam udělal a ze srovnání vyšlo, že provozní náměstci v jiných krajích brali mnohem nižší bonusy. V roce 2008, kdy Jarolímek dostal 660 tisíc, přišlo náměstkovi na stejné pozici v Královéhradeckém kraji 175 tisíc.

Jiný příklad: když v roce 2012 dorazily Jarolímkovi prémie v součtu 658 tisíc korun, jeho kolega na stejném postu na jihomoravské hygieně pobral 153 tisíc.

Jarolímkovy příjmy ční i nad poměry jeho středočeského úřadu. Jeho prémie byly v jednotlivých letech většinou dvakrát vyšší než odměny ostatních členů vedení úřadu.

Čtyři miliony za osm let

Sečteno – dohromady v letech 2008 až 2016 (kdy se stal ředitelem pražské hygieny) dostal Jarolímek odměny ve výši čtyř milionů korun.

Navzdory tomu, že Seznam výši jeho příjmů opakovaně ověřoval a vycházejí z oficiálních údajů středočeské hygieny, Jan Jarolímek trvá na svém: čísla prý nejsou správná.

Každopádně tvrdí, že si bonusy zasloužil.

„Bylo nutné nastavit nově veškerý běh hygienické stanice, a proto byly odměny vyšší ve srovnání s pozdějšími lety. Důvodem bylo i dlouhodobé, efektivní, hospodárné a účelné nakládání s finančními prostředky úřadu. V průběhu mého působení probíhala celá řada finančních kontrol, včetně tematické kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu na vybraných úřadech, a také interní kontroly ministerstva zdravotnictví. Mám za to, že jsem byl takto odměňován i z toho důvodu, že tyto kontroly dopadly pro úřad vždy příznivě a interní kontrola ministerstva konstatovala vysokou míru spokojenosti se způsobem hospodaření krajské hygienické stanice,“ vypočítal v e-mailu Jarolímek.

Dodal, že byl členem i různých pracovních skupin při Ministerstvu zdravotnictví. A odměny tak dostával i za tuhle činnost.

Uvědomte si, že jsem odborník

V době, kdy přicházely náměstkovi Jarolímkovi na konto výše uvedené odměny, vedl středočeskou hygienu Ivo Krýsa. Byl tak Jarolímkovým nadřízeným.

V roce 2016 si role prohodili: Jarolímek odešel dělat ředitele na hygienu v Praze a doktor práv Krýsa se stal jeho podřízeným.

A roční prémie začaly růst Krýsovi. Přehled bonusů (opět vyžádaný redakcí podle informačního zákona) ukazuje, že Krýsa letos k platu dostal dalších 345 tisíc. Úředník ve stejné funkci v Karlovarském kraji 27 tisíc, v Jihomoravském kraji 40 tisíc.

„Musíte si uvědomit, že jsem měl vynikající hodnocení jako všeobecně uznávaný odborník," odkázal Krýsa na každoroční hodnocení úředníků podle služebního zákona. „Jsem autorem zásadní publikace v oblasti veřejného zdraví. Považuji to za krásné odměny, ale myslím, že jsem si je zasloužil,“ řekl Krýsa.

Na to, jak vysoké odměny podepisoval před lety Jarolímkovi a za jakou práci, si prý už nepamatuje. „Ale vím, že byly vždycky řádně odůvodněny, často to bylo i několik odstavců,“ vybavil si Ivo Krýsa.

Také Jan Jarolímek popírá, že by nynější Krýsovy odměny byly oplátkou za to, jaké peníze sám od bývalého nadřízeného dostával. A rovněž odkazuje na to, že Krýsa je expertem, autorem komentáře k zákonu o ochraně zdraví.

Nahrávky, se kterými pracuje policie jako s klíčovými důkazyVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Dám mu jen odměny

V Jarolímkově kriminální kauze policisté stíhají tři lidi: právě bývalého ředitele a dva výše postavené úředníky – Radima Bureše a Zdeňka Vališe. Bureš s Vališem podle obvinění několik měsíců vytvářeli nátlak na kolegu Jiřího Pěkného, bývalého šéfa České obchodní inspekce. S jasnou instrukcí, aby jim každý měsíc nosil 35 tisíc. Jinak že ho Jarolímek vyhodí.

Pěkný si však rozhovory tajně nahrával.

U výslechu řekl, že peníze měl získávat z úplatků od restauratérů v centru Prahy. Uvedl, že to však odmítl dělat a požadované peníze dával ze svého – celkem odevzdal 95 tisíc. Pocházely hlavně z odměn, které mu vypisoval ředitel Jarolímek.

Na jedné nahrávce úředník Vališ (jeden z obviněných, který se měl na vydírání podílet) přiznává, že řediteli Jarolímkovi také nosí peníze z prémií. „Ty už teda Jarolímkovi nebudeš dávat? Jenom odměny?“ ptá se Pěkný. Vališ mu odpovídá: „Já mu nebudu dávat nic. To si se pos*al? Abych platil za to, že sem chodím? To si se pos*al? Já mu dám jenom odměny.“

Nahrávky z kauzy údajného vydírání: Kdo nebude platit, ten poletíVideo: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

„Pan Vališ na úřadu pracoval, za odvedenou práci dostal dle mého soudu adekvátní ohodnocení a zásadně odmítám to, že by mi nějaké odměny měl odevzdávat. Stejně tak toto tvrzení odmítám i u všech ostatních zaměstnanců, je to lež a nechť policie řádně došetří celé obvinění, které vznesl pan oznamovatel," reagoval Jarolímek.

Policisté nemají proti exřediteli Jarolímkovi přímý důkaz. Informace z nahrávek, které už dříve Seznam také zveřejnil, si ale vyhodnotili jednoznačně: ačkoliv sám nikde nevystupuje, byli to údajně podřízení Bureš s Vališem v roli výběrčích peněz.

Musel skončit a žádá o další peníze

Jarolímek po říjnovém obvinění musel podle služebního zákona ve funkci skončit.

Od začátku opakuje, že s údajným vydíráním neměl nic společného a žádné peníze nepřebíral. Každopádně podle informací Seznamu poslal na ministerstvo zdravotnictví dopis, v němž žádá, aby mu úřad přiznal prémie za prvních deset měsíců letošního roku. Tedy za dobu, kdy ještě nebyl stíhaný – zároveň se ale hlavní část (policií tvrzeného) vydírání mělo odehrávat v tomto období.

„Svoji práci jsem na úřadě vykonával řádně, o čemž svědčí i výsledky, kterých úřad pod mým vedením dosahoval. Zdůvodnění jsem podrobně popsal ve své žádosti a je na státním tajemníkovi, aby rozhodl,” potvrdil Jarolímek.

Reklama

Související témata:

Doporučované