Hlavní obsah

Nejbohatším klubem světa je Real Madrid. Má šestkrát větší příjmy než celá česká liga dohromady

Žebříček Deloitte Football Money League.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Klubem s nejvyššími příjmy v sezoně 2017/2018 se stal Real Madrid. A to s rekordní příjmovou položkou hospodaření ve výší 750,9 milionu eur. Vyplývá to z čerstvě vydaného žebříčku Deloitte Football Money League. České prvoligové týmy (a to ani kdyby své příjmy sečetly) se s nikým z první dvacítky měřit nemohou.

Článek

Poté co v minulé sezoně dobyl potřetí v řadě Ligu mistrů, vrátil se po letech Real Madrid i na samotný vrchol žebříčku fotbalových klubů podle příjmů. Zatímco nejprestižnější evropskou klubovou soutěž vyhrál Bílý balet potřinácté, žebříček Deloitte Football Money League ovládl podvanácté v její 22leté historii.

Zpět na trůn královský klub vynesly příjmy v přepočtu 19,2 miliardy korun. Víc nikdy žádný klub za sezonu neutržil.

Druhá skončila Barcelona a třetí loňský vítěz Manchester United.

Rozhovor s Jiřím Sauerem.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

„Ve fotbale jdou finanční výsledky ruku v ruce s těmi sportovními. Manchester United neměl nejúspěšnější sezonu. U Barcelony a Realu Madrid to je o něčem úplně jiném. Při vší úctě k Paulu Pogbovi a ostatním hráčům United, Manchester ani nemá v týmu hráče jako je Cristiano Ronaldo nebo Lionel Messi, který by přitáhl dostatek sponzorů a pozornosti diváků,“ komentuje žebříček sestavený londýnskými kolegy expert na sportovní byznys z české Deloitte Jiří Sauer.

Ještě jednou je dobré připomenout, že žebříček reflektuje sezonu končící na jaře 2018. Tedy tu, ve které Real Madrid s Cristianem Ronaldem a pod vedením Zinedina Zidana vyhrál Ligu mistrů, zatímco Manchester United strádal pod neoblíbeným José Mourinhem. A nikoli aktuální současnost, kdy Real bez Ronalda tápe, schytává doma porážky od průměrných klubů, zatímco United pod Ole Gunnarem Solskjaerem ožil a vyhrál sedm soutěžních zápasů v řadě.

Až na výjimky (jako jsou například zmínění United) si nejlepší kluby loni finančně polepšily. Celkově stouply příjmy nejbohatší dvacítky o šest procent na 8,3 miliardy eur.

K zajímavému posunu došlo ve struktuře příjmů nejbohatší dvacítky. Na 17 procentech zůstaly příjmy ze zápasů (tedy hlavně vstupné). Stále největší položkou jsou televizní práva, která tvoří celkově 43 procent příjmů. Výrazně ale vyrostl podíl obchodních příjmů (peněz od sponzorů či z prodeje suvenýrů), který nyní tvoří podle Deloitte 40 procent.

Žebříčku také ještě více než dříve dominují anglické kluby. Celkem šest jich je v první desítce, tři potom v druhé. Itálie má v elitní dvacítce tři zástupce, Španělsko s Německem po třech a Francie jediného. Posledním týmem v elitní dvacítce nejbohatších je londýnský West Ham United s příjmy ve výši 198 milionů eur.

To je pořád více než příjmy všech klubů nejvyšší české soutěže dohromady. „Ty jsou odhadovány na 125 až 130 milionů eur. Celá česká liga je tak na jedné šestině Realu. Srovnáváme nesrovnatelné,“ dodává Sauer z Deloitte.

Kompletní výsledky první dvacítky včetně příjmů nejbohatších klubů najdete ve videu v úvodu článku. Celý rozhovor s Jiřím Sauerem potom ve videu o něco níže.

Reklama

Doporučované