Hlavní obsah

Nejdražší dům v Česku je na prodej. Majitelka půlmiliardové vily je v exekuci

Foto: Mapy.cz

Vila v Bubenči v hodnotě půl miliardy korun.

Reklama

Nejdražší nemovitost v Česku je k mání. Vilu v hodnotě půl miliardy prodává Julia Romaněnková, manželka bývalého zástupce ruského petrochemického gigantu Lukoil.

Článek

Hodnotu stavby nedělá jen vybraná lokalita v Praze-Bubenči, ale také luxusní vybavení domu a interiér, který není nikde jinde k vidění.

Pět pater nekonečného přepychu

Pět pater a sotva deset let po rekonstrukci. Na pozemku, kde stála původně prvorepubliková vila v diplomatické části Bubeneč stojí nová, cihlová. Stavba v sobě kombinuje prvky kubismu a moderní technologie.

Leitmotivem celé stavby je nekonečný přepych. Mramor, prvotřídní francouzský křišťál, podlahy v halách vykládané polodrahokamy, nechybí ametyst nebo růžový onyx. Nábytek a zařízení celého domu je z dílny Clivea Christiana, britského interiérového designéra – a mimochodem také autora nejdražšího parfému na světě.

První patro vily zabírá obývací pokoj s výhledem do zahrady, jídelna pro celou rodinu a kuchyň vybavená spotřebiči Sub-Zero. Ve dvou dalších patrech nad zemí je celkem pět ložnic, tři veliké šatny a čtyři luxusní koupelny.

Pod střechou se skrývá ještě pracovna s vlastním kuchyňským koutem a vchodem na velkou terasu. Dole pod úrovní zahrady má nový majitel šanci se ještě realizovat – ve dvou patrech může vzniknout buď wellness anebo další samostatný byt.

Celou vilu řídí umělý mozek Smart house, vstup je na otisk prstu, dům hlídá nejpokročilejší zabezpečovací systém, v každé místnosti je 360stupňová kamera. Ovládací panely zdobí krystaly Swarovski, samozřejmě.

+1

Nejdražší nemovitost v Česku

▪ Velikost: 1105 metrů čtverečních

▪ Dispozice: 8+3

▪ Prodává: Engel & Völkers

Problémy ruské podnikatelky

A proč se tento cihlový luxus prodává? Se zjištěním přišla MF DNES, která napsala, že Izba, jediná česká společnost majitelky Julii Romaněnkové, je od minulého měsíce v exekuci. Dlužná částka je podle listin v obchodním rejstříku téměř tři miliony korun.

„Na ‚půlmiliardové‘ vile v Bubenči však není žádné omezení vlastnictví, a exekuce se jí tak netýká, stejně jako bytu v centru Prahy ve Veleslavínově ulici, který Romaněnkové rovněž patří,“ píše MF DNES.

Vilu na pozemku v Bubenči koupila už před deseti lety. V té době tam ale stál prvorepublikový dům malíře Karla Svolinského, na jehož přestavbu získala povolení, pouze ale na polovinu objektu. Dům byl nakonec zbourán celý a na jeho místě vyrostla současná vila za půl miliardy korun.

O investici do nejdražšího domu v České republice projevila zájem před pěti lety čínská společnost CEFC, kterou v té době reprezentoval bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. K podpisu ale nakonec nikdy nedošlo. Háčkem ve finále jednání se staly soudní spory mezi manželi Romaněnkovými a čínskou firmou, která jako zálohu složila padesát milionů korun. Tu jí manželé odmítli vrátit.

A to není jediný finanční zádrhel manželky ropného magnáta Dmitrije Romaněnka. Server Hlídací pes na začátku letošního roku informoval, že právě ruská podnikatelka měla dříve v pronájmu další vilu v této lukrativní čtvrti – stavbu dříve ghanské ambasády na Sibiřském náměstí si Romaněnková pronajímala za více než tři miliony korun ročně od Diplomatického servisu.

Ten s ní ale v reakci na dlužnou částku letos v březnu kontrakt rozvázal. Romaněnková totiž za nájem dlužila více než dva miliony korun.

Žebříčky nejdražších nemovitostí v Česku

Reklama

Doporučované