Hlavní obsah

Nejen rekordně teplá Sibiř. Vědce znepokojuje i oteplování jižního pólu

Foto: Profimedia.cz

Antarktický Ostrov krále Jiřího bez sněhu (snímek z letošního února).

Reklama

Jižní pól se v posledních 30 letech otepluje více než třikrát rychleji oproti celosvětovému průměru. Podle vědců to bude mít velké dopady na tání antarktických ledovců, zvyšování hladiny oceánů a mořské živočichy.

Článek

Studie, kterou publikoval časopis Nature, podle vědců přináší další důkaz, že oteplování se nevyhýbá ani nejodlehlejším končinám na světě. „Ukazuje to, že globální oteplování je skutečně globální a rozšiřuje se i na nejvzdálenější místa,“ řekl šéf vědeckého týmu Kyle Clem. Podle CNN vědci sice věděli, že břehy ledového kontinentu tají, ale domnívali se, že oteplování se netýká přímo jeho středu na jižním pólu.

Clem se svým týmem analyzoval data ze stanic měřících teplotu na jižním pólu a porovnával je s klimatickými modely. Zjistil, že mezi lety 1989 a 2018 se jižní pól oteplil o 1,8 stupně Celsia, což činí víc než trojnásobek celosvětového průměru.

Kdyby vědci mohli ve studii pracovat i s daty z posledních dvou let, byl by rozdíl možná ještě větší. Letos v březnu totiž na Antarktidě padl teplotní rekord. Vědci na argentinské měřicí stanici Esperanza výzkumníci zaznamenali vůbec nejvyšší teplotu na Antarktidě v historii, plných 18,3 stupně Celsia.

Hlavní příčinou je podle vědců proudění teplého vzduchu ze stále se oteplujících vod v tisíce kilometrů vzdálených končinách Pacifiku v oblasti poblíž rovníku severně od Papuy Nové Guiney.

Přesnou příčinu oteplování studie nezkoumala, ohledně toho, zda k němu přispívá lidská činnost, má ale Clem jasný názor. „Máme přírodní procesy, ke kterým bude vždy docházet uprostřed globálního oteplování a lidského vlivu na klimatický systém. Když se tyhle dvě věci spojí, je to velké,“ cituje CNN vědce.

Na druhé straně planety je ještě tepleji

Studie přichází v době, kdy vědci sledují ještě dramatičtější oteplování i v oblastech za severním polárním kruhem. A to zejména na Sibiři, která má za sebou extrémně teplou zimu, jaro a čeká ji zřejmě i velmi teplé léto. I tam totiž už letos padla dosud nejvyšší teplota v historii měření arktické oblasti, a sice 38 stupňů v sibiřském městě Verchojansk. Záznam byl pořízen teprve nedávno a ještě čeká na ověření, extrémní oteplování Sibiře nicméně vědci pozorují delší dobu.

Letošní květen byl podle Světové meteorologické organizace (WMO) v celosvětovém průměru nejteplejším od zahájení těchto měření v roce 1979. Květnové teploty na Sibiři byly nad normální hodnotou dokonce o 10 stupňů Celsia.

A nezvykle vysoké teploty se na severu Ruska už přetavily i v problémy, které jsou vidět i bez pohledu na teploměr. O měsíc dřív než obvykle tam v dubnu začaly řádit lesní požáry a 25. května došlo k ropné havárii ve městě Norilsk v důsledku roztávání permafrostu.

Reklama

Doporučované