Hlavní obsah

Nejen Venezuela. Občanská vzpoura hoří v další latinsko-americké zemi

Svět bez obalu z 29. 9. 2019: Nejen Venezuela. Občanská vzpoura hoří v další latinsko-americké zemi – v Nikaragui.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Režim v Nikaragui se změnil v diktaturu, říká v rozhovoru pro Seznam zpravodajka Výboru pro ochranu novinářů Dánae Vilches.

Článek

V 80. letech pomáhal svrhnout diktátora Somozu, aby se z něj nakonec stal v roce 2019 také nenáviděný diktátor.

V Nikaragui se vydaly tisíce lidí protestovat proti současné vládě prezidenta Daniela Ortegy. Sám se začal chovat podobně jako jeden z nejhorších středoamerických vládců. Falšuje volby, hromadí majetek, svoji ženu ustanovil svou viceprezidentkou a brutálně potlačuje občanské protesty. Při nich zahynulo jen za posledních několik měsíců více než 300 lidí.

„To, co se děje v Nicaragui od dubna 2018, je obecně řečeno občanská vzpoura. Je to vyjádření nespokojenosti s režimem, který se podle mě změnil v diktaturu,” říká Dánae Vilches, která působí jako středoamerická zpravodajka Výboru pro ochranu novinářů a která své články publikovala mimo jiné ve Washington Post či časopisu Newsweek, a která se za pár dní vydá do Prahy, aby se zde zúčastnila Fora 2000.

„Všechno to začalo reformou sociálního systému a změnilo se to v celonárodní povstání proti vládě, která začala zabíjet lidi, mučit je, která má politické vězně. A podle mých informací bylo už zabito 335 lidí,” říká novinářka.

Rozhovor s Dánae Vilches si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který v premiéře vysílá Televize Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Související témata:

Doporučované