Hlavní obsah

Nejistá budoucnost brankáře Petra Mrázka. Kdo mu dá v NHL další šanci?

Nejistá budoucnost brankáře Petra Mrázka.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejový brankář Petr Mrázek byl v sezoně vyměněn z Detroitu do Philadelphie, ani tam ale jisté místo v brance neměl. V červnu mu vyprší luxusní kontrakt, co bude dál? To teď neví ani jeho agent.

Článek

Tři roky nazpět z jeho výkonů žasla celá NHL. Liga v půlce sezony Petra Mrázka dokonce zařadila mezi tři kandidáty na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže. Stal se jasnou jedničkou Detroitu Red Wings a počítalo se s ním do budoucna.

Odměnou za životní formu byl také první luxusní kontrakt: těžce vyjednané 4 miliony dolarů za sezonu tehdy všem přišly málo. A proto Mrázek takovou smlouvu podepsal jen na dva roky. S tím, že si letos v létě řekne o mnohem větší ranec.

Účastník dvou mistrovství světa (bronz z roku 2012) a Světového poháru se ale od té doby výkonnostně jakoby zasekl. Jeho kontrakt nyní vyprší a nikdo neví, co bude dál. Dokonce ani jeho agent.

„Je to sport, v něm je to nahoru a dolů. Petr byl blízko vrcholu a nepodařilo se mu na něm udržet. Ať už to bylo přestavbou mužstva, změnou trenérů, nebo čímkoliv jiným,“ řekl Seznamu Robert Spálenka.

Mrázek měl, pravda, částečně smůlu na klub. V podprůměrném Detroitu musí v brankovišti spoléhat na zázraky. Neklapal ani vzájemný vztah s druhým gólmanem Jimmym Howardem. Korunu všemu dala zpráva v tamních médiích, že je Mrázka kvůli sebevědomé až namyšlené povaze příliš těžké trénovat.

Výsledkem bylo, že si Detroit plánovanou budoucí oporu nechránil v rozšiřovacím draftu. A ještě větší překvapení nastalo, když o Mrázka nemělo zájem ani Las Vegas. Vytouženého opuštění organizace se tak Mrázek dočkal až letos na jaře díky výměně do Philadelphie.

Jenže ani tam to nebylo ono. Angažmá sice nastartoval parádně, vychytal tři výhry v řadě a tu poslední korunoval čistým kontem. Ve zbytku sezony ale zase začal vyklízet pozice. Ve Stanley Cupu zasáhl jen do jednoho zápasu, navíc jako střídající gólman. Poslední zápasy sezony už sledoval jen z tribuny, ze soupisky jej vytlačili uzdravení konkurenti Brian Elliot a Michal Neuvirth.

Čistě statisticky bylo navíc Mrázkovo angažmá v dresu Flyers nejhorší v kariéře. Poprvé se v NHL dostal pod devadesátiprocentní úspěšnost zákroků (89,1 procenta). Výstavní není ani hodnota v kolonce průměru inkasovaných branek na zápas (3,22).

„Musí teď sám na sobě zapracovat a odrazit se zpátky k tomu vrcholu. Je to hráč s velkou sebedůvěrou, který na sobě umí pracovat. Takže věřím tomu, že v nové situaci prokáže, že patří mezi TOP gólmany NHL,“ říká upřímně Spálenka.

Jenže co je vlastně nová situace? V Detroitu už o Mrázka nestojí, podle dostupných zpráv mu prodloužení spolupráce nenabídne ani Philadelphia. Mrázek tak s největší pravděpodobností 1. července vstoupí na trh volných hráčů. A bude doufat, že mu někdo nabídne další šanci.

Jak těžké bude vyjednat další smlouvu? „Na tuhle otázku vám odpovím, až vstoupíme na ten trh. My ani nevíme, jestli si jeho práva neprodlouží Philadelphia. Je moc brzo na to, hledat odpověď,“ říká Spálenka.

Mrázek má v tuto chvíli statut chráněného volného hráče, prodloužit smlouvu tak může nyní pouze ve Philadelphii. S ostatními kluby může začít vyjednávat nejdříve 1. července. A to jen v případě, že mu Flyers kontrakt nakonec nenabídnou.

Rodí se ve Švýcarsku nové eso? Bývalý hokejový reprezentant má jasno: Chci trénovat v NHL.Video: Adam Sušovský

Reklama

Doporučované