Hlavní obsah

Zase bez medaile. Český tým na MS bavil, ale nepřekvapil. Pachuť střídá naděje, že jednou bude líp

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čekání hokejové reprezentace na medaili z velké akce se protáhne na minimálně sedm let. Naději národnímu týmu vzaly na mistrovství světa znovu Spojené státy. Čtvrtfinále není úspěch, přesto po turnaji díky mladým hráčům zůstává alespoň naděje.

Článek

Strhující zápasy v základní skupině, energie mladých hráčů i nadšení celého týmu vzbudilo napříč republikou dojem, že čeští hokejisté na mistrovství světa v Dánsku mají na to po šesti letech vybojovat jednu z medailí. Závěrečný víkend turnaje se ale nakonec stejně bude hrát bez nich. V klíčovém utkání nestačili na Ameriku 2:3.

Je to veliké zklamání. Na rozdíl od jiných turnajů ale pachuť částečně střídá naděje, že může být líp.

Český hokej bavil. A to se poslední léta často neříkalo. Josef Jandač už nebyl pod tlakem, na své poslední akci ve funkci reprezentačního trenéra si proto dovolil představit výrazně omlazený tým. Martin Nečas, Filip Hronek nebo Filip Chytil nejen jemu ukázali, na koho se bude v příštích letech národní tým spoléhat. A že se vyplatí mladým hokejistům dávat šanci.

„Jsem rád, že kluci bojovali a prali se o úspěch. Vyhráli jsme v Dánsku šest zápasů z osmi. Mužstvo prokázalo velmi dobrý charakter. Nakonec i ve čtvrtfinále se nepoložilo. Těší mě, že kluci nezklamali. Měl jsem v plánu vzít na olympiádu zkušený tým a na mistrovství mladé. Sehráli velmi slušný turnaj. Nemáme se za co stydět,” řekl trenér Josef Jandač.

Na to, porazit ve čtvrtfinále našlapaný tým USA, to nestačilo. A není to překvapení. Český hokej zkrátka už nějakou tu dobu mezi absolutní špičku nepatří. Nemá cenu si nic jiného nalhávat. Tak to zkrátka je.

Video: Hokejové hlášky Roberta Záruby a kde na ně chodí?

Hokejové hlášky Roberta Záruby.Video: Karolína Bulisová

Ve světle sebevědomí, jež z týmu před zápasem vyzařovalo, se trochu zapomnělo na obrovskou sílu soupeře. Američané na letošní šampionát nepřivezli univerzitní kádr jako jindy, ale tým, jenž počtem individualit výrazně zastínil českou soupisku.

Češi viděli slabinu v gólmanovi Keith Kinkaidovi a defenzívě soupeře, přitom si zapomněli připouštět, že americký brankář v letošní sezoně NHL – nejlepší ligy světa – odchytal více zápasů než kterýkoliv jiný český gólman. A zapomněli na to, že žádný český obránce nemá v týmu tak dominantní roli jako Will Butcher nebo Charlie McAvoy. A nakonec tak dlouho taktizovali s nasazením vlastních gólmanů, až si zapomněli pohlídat formaci kolem největšího esa soupeře Patricka Kanea. Ten také dvěma góly utkání rozhodl.

Tenhle konkrétní zápas hratelný možná byl, z dlouhodobého hlediska ale Češi zkrátka nejen Američany zatím pravidelně porážet nebudou.

„Chytil a Nečas odvedli výbornou práci. Dobrý turnaj má za sebou Šulák, postupně se zlepšovali i plzeňští Moravčík se Skleničkou. Zmínil bych i kluky z přípravy jako Zadina, Kaut nebo Galvas, kteří se sice na mistrovství nedostali, ale mají budoucnost. Přeju si, aby tihle všichni v dalších letech nezapomněli, že jim nároďák dal možnost, a jednou mu to zase vrátili. Určitě se teď kolem nich totiž budou motat různé kluby,” řekl Jandač. V těchto slovech se skrývá hodně.

49letý trenér i po dvouletém angažmá u reprezentace nadále zůstává mužem s nálepkou trenéra, který nikdy nedošel k velkému vítězství. Na druhou stranu se mu tentokrát moc vyčítat nedá. A svému nástupci předává kádr, se kterým se dá pracovat a který má potenciál jednou uspět.

Za rok se hokejové mistrovství světa koná v Bratislavě, Češi tam budou mít drtivou podporu fanoušků. A pokud všichni výše jmenovaní hráči budou mít chuť reprezentovat, dorazí jako zkušenější a mnohem lepší hokejisté.

Už u toho nebude Tomáš Plekanec. Dlouholetá stálice českého týmu, která má za sebou jedenáct startů na světových šampionátech, ukončila reprezentační kariéru. Ironií osudu je, že jeden z nejvěrnějších reprezentantů nikdy světový šampionát nevyhrál.

Kdo reprezentační kariéru naopak neukončil, je navzdory přání mnoha fanoušků mistr světa z roku 2010 Roman Červenka. Ten se stal teprve třetím kapitánem českého týmu od roku 1992, který na mistrovství světa nedal v pozici útočníka gól: 1994 Janecký (7. místo), 1998 Reichel (bronz), 2018 Červenka. V roce 2009 pak byl bezgólovým kapitánem obránce Marek Židlický.

„Není potřeba si nic nalhávat, moje góly nám prostě chyběly. Tak to je. Bylo to pro mě těžší a těžší, ale věřil jsem, že ten gól už může kdykoliv přijít. Třeba v důležitou dobu. Ale nepřišel,” řekl upřímně Červenka, jemuž v průběhu celého turnaje a hlavně na jeho konci spílají fanoušci. A budoucnost? „Když budu hrát dobře a trenéři budou mít zájem, tak to pro mě bude vždy čest,” dodal.

O tom už ale rozhodne příští trenér. Bude to Filip Pešán, Miloš Říha, nebo Václav Varaďa.

Video: Rozhovor s Marianem Jelínkem o MS v hokeji

Rozhovor s Marianem Jelínkem.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované