Hlavní obsah

Nejlepší světový fotbal je zpět. Co očekávat od návratu Ligy mistrů?

Foto: Profimedia.cz

Začíná vyřazovací fáze Ligy mistrů. Už osmifinále nabídne nespočet zajímavých příběhů.

Reklama

Dlouhé zimní čekání je u konce. Začíná vyřazovací část Ligy mistrů. Boj o ušatý pohár patří gigantům. Svět se těší na souboj Messiho s PSG. Lipsko vyzve Liverpool na cizím stadionu, v akci bude Real Madrid a možná jeden Čech.

Článek

Ani rychleji se šířící mutace koronaviru nezabránily evropským pohárům v návratu. Nejlepší světový fotbal se po zimní pauze vrací v plné síle, i když, nutno říci, hned s několika vynucenými změnami.

Vládní nařízení vesměs ve všech evropských zemích totiž výrazně zkomplikovala organizaci mezistátních utkání. Hned několik zemí totiž označilo na mapě rizikové oblasti, ze kterých není možné na území daného státu vstoupit z důvodu šířící se mutace koronaviru. V několika případech tak došlo k situaci, kdy hostujícímu týmu nebylo úřady umožněno utkání na původně plánovaném místě sehrát.

Situace nejvíce zasáhla týmy, které měly svá domácí utkání odehrát proti celkům z ostrovů, které jsou z pohledu míry rizika pro evropské země momentálně nejnebezpečnější. Domácí tak musely urychleně vymyslet náhradní řešení, jelikož v případě, kdy by se utkání nezvládlo odehrát v daném termínu, hrozila by kontumace právě jim.

Mezi prvními tak začalo situaci řešit německé Lipsko, které již v úterý čeká souboj s anglickým Liverpoolem. Vedení „Die Bullen“ nezbylo jiné řešení, než utkání přesunout do země, která má mírnější protikoronavirová opatření a umožní hráčům Reds vstoupit na své území a zápas odehrát.

Z pohledu německého celku se jako nejsnazší řešení zdálo zvolit si nový domov v Budapešti na Stadionu Ference Puskáse. Tým trenéra Kloppa totiž bude moci do Maďarska vycestovat a naopak nebude muset podstoupit karanténu. Celou záležitost se zástupci Lipska řešila i maďarská vláda a tamní fotbalová asociace, jež plánu daly zelenou. Právě osmifinálový souboj mezi hráči RB Lipska a Liverpoolem otevře vyřazovací část miliardářské soutěže, hned na úvod tedy bitva se vším všudy.

Hráči německého celku totiž již roky nepatří mezi otloukánky, spíše naopak. Loňský semifinalista soutěže sice před letošní sezonou přišel o svého nejlepšího střelce Tima Wernera, díru po něm ale dokázal zalepit a postoupil ze skupiny smrti, kde za sebou nechal i Manchester United, který tak poslal jen do vyřazovací fáze chudší Evropské ligy.

Družině mladého trenéra Juliana Nagelsmanna (33), o kterém sám kouč Reds Jürgen Klopp před třemi lety prohlásil, že je obrovský trenérský talent, navíc v cestě nebude stát onen neporazitelný Liverpool, který ještě loni rozdával v Premier League góly na vyžádání.

Úřadující anglický šampion je naopak pod těžkou dekou. Z posledních deseti zápasů v lize vyhrál pouhopouhé dva, ke kterým přidal tři remízy, ani za ně ale hráčům v červených dresech na Anfieldu rozhodně nikdo netleskal. Liverpool tak momentálně na vedoucí Manchester City v lize ztrácí propastných 13 bodů, a to mají Citizens ještě jedno utkání k dobru. Dvojzápas s Lipskem v Lize mistrů je tak z pohledu celkového výsledku sezony naprosto klíčový.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
RB Lipsko
47,5 %
Liverpool
52,5 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Možná ještě důležitější je osmifinále milionářské soutěže pro Barcelonu, kterou čeká dvojzápas s francouzským PSG. Není žádné tajemství, že katalánský klub je ve velkých finančních problémech. Podle španělských médií totiž má dluh přesahující 1 miliardu eur. Úspěch v Lize mistrů se tak, i vzhledem k velké bodové ztrátě na vedoucí Atlético Madrid v lize, jeví jako jediná ucházející útěcha.

Letošní ročník Ligy mistrů je navíc pro Barcu možná na dlouhé roky tím posledním, kdy může pomýšlet na větší úspěch. Do příští sezony by totiž měla vstoupit bez řady stávajících opor, včetně té úplně největší. Argentinci Lionelu Messimu totiž na Camp Nou v létě končí smlouva a bez něj bude Barcelona na evropské scéně slavit úspěchy jen stěží. Světová média navíc spekulují, že příští působiště historicky nejlepšího střelce katalánského klubu by mohl být právě francouzský velkoklub.

Jenže to není zdaleka celý příběh, který osmifinále mezi Katalánci a PSG nabízí. Mnozí určitě pamatují na fenomenální obrat Messiho a spol. proti Paris Saint Germain ve stejné fázi soutěže čtyři roky nazpátek. Tehdy Barcelona v Parku Princů prohrála poměrem 0:4, doma ale dokázala zázrak a po výsledku 6:1 se nakonec radovala z postupu.

Hned několik hráčů, kteří v úterý ve 21:00 budou stát na barcelonském trávníku, utkání, kterému Katalánci přezdívají La Remontada, neboli obrat, pamatují. PSG bude Barceloně chtít drtivou porážku vrátit a na hřišti tak určitě bude od prvních minut veselo. To se ale nebude týkat hvězdného Brazilce Neymara, který je zraněný a proti svým bývalým spoluhráčům v prvním utkání osmifinále hrát nebude.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Barcelona
61,7 %
PSG
38,3 %
Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Nikoho asi nepřekvapí, že v dresu Juventusu naopak nebude ve středu chybět Cristiano Ronaldo. Italský celek se na stadionu Estádio do Dragão postaví Portu. Portugalský celek, který momentálně drží v domácí lize druhé místo za vedoucím Sportingem, tak ani omylem nečeká lehká výzva.

Cristiano Ronaldo v letošnímu ročníku Ligy mistrů zatím vstřelil na jeho poměry pouhé čtyři góly a ve své rodné zemi tak bude chtít svá čísla určitě vylepšit. Juventusu ale bude samo sebou více záležet na postupu. Při vzpomínkách na minulý ročník, kdy tým viceprezidenta Pavla Nedvěda vypadl s papírově slabším Lyonem, se nedělá některým jedincům na severu Itálie dobře určitě ještě dnes.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Porto
18,5 %
Juventus
81,5 %
Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Mluvíme-li o papírových předpokladech, vyrovnanější by měl být osmifinálový dvojzápas mezi německou Borussií Dortmund a španělskou Sevillou. Bookmakeři sice favorizují vestfálský tým, současná forma ale hovoří spíše o opaku.

Zatímco Dortmund z posledních pěti zápasů slavil zisk tří bodů jen jednou, tým českého brankáře Tomáše Vaclíka, který se nedávno vrátil po tříměsíčním zranění alespoň na lavičku, zvítězil ve všech. Borussia se bude spoléhat zejména na mladého Nora Erlinga Haalanda, který letos v milionářské soutěži vstřelil už 6 gólů a společně s Moratou, Neymarem a Rashfordem vládne tabulce střelců Ligy mistrů.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Borussia Dortmund
58,8 %
Sevilla
41,2 %
Celkem hlasovalo 68 čtenářů.

Nejvyrovnanější osmifinálovou dvojicí je podle kurzů Atlético Madrid s londýnskou Chelsea. Tyto týmy své první vzájemné klání odehrají kvůli koronavirovým nařízením v Bukurešti v Areně Națională. Bookmakeři dávají celkům na postup stejné naděje, čemuž odpovídá i jejich forma z nedávných zápasů. V posledních šesti utkáních ztratily oba celky shodně jen dva body. Blues remizovali v premiéře trenéra Tuchela na domácím hřiště v rámci Premier League s Wolves. Atléticu unikla výhra nad Celtou Vigo minulý týden v poslední minutě.

Vyrovnané utkání očekává i sportovní ředitel Chelsea a bývalý český reprezentant Petr Čech. „Atlético Madrid je vždy těžký soupeř. V této sezoně hraje velmi dobře a předvádí vyrovnané výkony. Má trenéra, který preferuje svůj vlastní styl, hráči ho v tom svými výkony podporují a pracují tvrdě jako tým,“ zhodnotil v rozhovoru pro UEFA.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Atlético Madrid
61,5 %
Chelsea
38,5 %
Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Jasná záležitost by to měla být mezi italským Laziem a německým Bayernem Mnichov. Obhájce trofeje pro vítěze Ligy mistrů sice ztratil v posledním ligovém klání s o udržení hrajícím Bielefeldem, jinak ale drží konzistentní výkonnost. V Itálii si určitě už nyní dělají obavy z Roberta Lewandowskiho. Polský střelec dal ve 20 bundesligových zápasech v lize těžko uvěřitelných 25 gólů. V Lize mistrů vstřelil tři branky ve čtyřech zápasech.

Lazio v italské Serii A drží momentálně sedmou pozici a bojuje o účast v evropských pohárech. Na dosah má ale i účast v Lize mistrů, kterou v Itálii zajišťuje i čtvrtá příčka, jenž aktuálně okupuje Juventus. Na něj „Biancocelesti“ ztrácí jen dva body. V souboji s německým šampionem bude římský klub určitě spoléhat na svého kanonýra Cira Immobileho, který vstřelil v lize ve 20 zápasech 14 gólů a je zároveň nejlepší střelec týmu i v Lize mistrů, kde nasázel během 4 startů 5 gólů.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Lazio Řím
11,9 %
Bayern Mnichov
88,1 %
Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Divácky zajímavý by mohl být i předposlední osmifinálový souboj mezi Atalantou Bergamo a Realem Madrid. Bílý balet v posledních měsících nezažívá úplně dobré období, což bylo vidět už ve skupině, kdy dvakrát prohrál s ukrajinským Šachtarem a blamáž musel odvracet až v posledním utkání s Borussií Mönchengladbach.

Atalanta naopak senzačně vyválčila postup na půdě nizozemského Ajaxu, kde zvítězila gólem pět minut před koncem utkání a podruhé v historii se tak probojovala do osmifinále Ligy mistrů. Nyní by proti soupeři s nejzvučnějším možným jménem ve světovém fotbale chtěla napodobit loňský historický úspěch, kdy postoupila dokonce až do čtvrtfinále, ve kterém nestačila na pozdějšího finalistu PSG. Bergamo ale prohrálo góly v poslední minutě a v nastavení.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Atalanta BC
40 %
Real Madrid
60 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Výčet osmifinálových dvojic zakončí Borussia Mönchengladbach s Manchesterem City, kteří rovněž sehrají první vzájemný souboj v Budapešti. Favorit tohoto dvojzápasu je nad slunce jasný. Anglický vicemistr hraje ve fantastické formě a s pohodlným náskokem vede tabulku Premier League. Tým trenéra Guardioly naposledy prohrál v listopadu, kdy nezvládl utkání na půdě Tottenhamu.

Německý celek tak bude plnit roli jasného outsidera. Zatímco „Citizens“ touží Ligu mistrů vyhrát, Borussia, ne že by podobné sny neměla, ale soustředí se spíše na to, aby v příští sezoně evropské poháry vůbec hrála. Momentálně je totiž v Bundeslize na sedmé pozici. Účast v Evropě přitom zajišťuje šestá příčka v lize, která celek ale pošle „jen“ do nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Anketa

Kdo postoupí do čtvrtfinále?
Borussia Mönchengladbach
27,7 %
Manchester City
72,3 %
Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Reklama

Doporučované