Hlavní obsah

Úprk za hranice kvůli mutaci. Týmy nedostaly povolení a přesouvají zápasy

Foto: Profimedia.cz

Lipsko a Borussia Mönchengladbach přesunuly kvůli vládním nařízením domácí utkání osmifinále Ligy mistrů do Maďarska.

Reklama

Zpřísňování opatření zkomplikovalo organizaci evropských pohárů. Úřady v některých zemích nevydaly povolení zahraničním týmům přicestovat, a domácí tak museli hledat náhradní řešení. Nový domov našli v Maďarsku či ve Španělsku.

Článek

Problémy měly před prvními zápasy play-off Ligy mistrů hlavně týmy z Německa, kde platí zákaz cestování ze zemí postižených novou mutací koronaviru, a to minimálně do 17. února. Například Lipsko má přitom úvodní utkání osmifinále milionářské soutěže odehrát proti anglickému Liverpoolu v domácím prostředí už 16. února.

Vedení „Die Bullen“, ve snaze odehrát utkání na vlastním hřišti v Red Bull Areně, tak žádalo německé úřady o výjimku pro tým trenéra Jürgena Kloppa. Žádost aktuálně druhého celku Bundesligy ale vyslyšena nebyla. Nezbylo tak nic jiného než hledat náhradní řešení, protože organizaci utkání má vždy na starost domácí tým. Pokud by Lipsko nenašlo alternativu, hrozila by mu kontumace utkání.

Přeložení zápasu v nabitém programu obou celků nepřicházelo v úvahu. Nabízely se tak jen dvě možnosti. Tou první bylo prohození pořadatelství. Úvodní utkání vzájemného souboje by se odehrálo na půdě Liverpoolu a Lipsko by zatím doufalo, že do odvety se zákaz cestování do Německa zruší. The Reds ale na takovou variantu nepřistoupili, nechtěli se připravit o výhodu odvetného zápasu v domácím prostředí.

Lipsku tak zůstala jen jedna možnost, a to přesun utkání za hranice. Azyl našlo v Maďarsku na budapešťském Stadionu Ference Puskáse. Zápas se odehraje v původním termínu. „UEFA by chtěla poděkovat Lipsku a Liverpoolu za jejich úzkou spolupráci ve snaze najít řešení této situace. Díky patří také Maďarské fotbalové federaci, která souhlasila s uspořádáním utkání na své půdě,“ komentovalo situaci vedení Unie evropských fotbalových asociací.

Ke stejnému kroku se nakonec rozhodla i Borussia Mönchengladbach, a to i přes to, že úvodní osmifinálové utkání s Manchesterem City měla na domácím stadionu odehrát až 24. 2., tedy po vypršení stanoveného zákazu cestování ze zemí postižených novou mutací koronaviru. Vzhledem k aktuální pandemické situaci v Německu a v Evropě celkově je ale pravděpodobné, že se zákaz cestování prodlouží.

Rozhodnutí přesunout domácí utkání do jiné země není nic jednoduchého hned z několika pohledů. Největší problém představuje organizace zápasu. Hráči nyní musí cestovat k utkání minimálně den předem, čímž se zvýší náklady nejen za ubytování. Domácí tým musí stejně tak hradit za pronájem hřiště. Dle zpráv zahraničních zpravodajských agentur se částka za nájem takového stadionu pohybuje ve statisících eur.

UEFA již potvrdila, že se na neutrální hřiště přesune i utkání Evropské ligy mezi norským Molde FK a německým Hoffenheimem. Povolení k pořádání utkání ale v tomto případě nedostal norský celek, který tak musel hledat nové místo konání utkání. Po konzultaci s vedením evropského fotbalu se zápas odehraje na hřišti španělského Villarrealu. Termín a čas zůstává totožný, stejně jako u utkání Lipska s Liverpoolem a Borussie Mönchengladbach s Manchesterem City. Molde přivítá ve Španělsku tým českého obránce Pavla Kadeřábka 18. února ve 21 hodin.

Problémy ohledně organizace utkání musela před prvním vyřazovacím kolem Evropské ligy řešit i Slavia. Sešívané totiž 18. února čeká úvodní utkání dvojzápasu s anglickým Leicesterem. Tým okolo hvězdného útočníka Jamieho Vardyho by ale po příletu musel kvůli momentálnímu nařízení být v Česku 5 dní v izolaci, což si nemůže časově dovolit. Slavia ale podle informací Seznam Zpráv dostala, na rozdíl od německých či norského celku, výjimku a Leicesteru bude karanténa „odpuštěna“. Podrobné informace se dozvíte v článku zde.

Reklama

Doporučované