Hlavní obsah

Nejproočkovanější země hlásí rychlý nárůst nakažených

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na kolektivní imunitu „útočili“ již v březnu a v současnosti mají očkováno oběma dávkami více než 60 % obyvatel. Seychely přesto hlásí nárůst nových případů nákazy. Podle odborníků ale není důvod k panice.

Článek

Jedna z nejúspěšněji očkujících zemí se stala ohniskem šířící se nákazy covidu-19. Zatímco jinde je vakcinace v počátcích, Seychely již naočkovaly alespoň jednou dávkou 70 % lidí a obě dávky obdrželo téměř 62 %. Navzdory tomu se však postupující koronavirus v zemi nezastavil.

Ke 14. květnu tento stát v Indickém oceánu, kde žije necelých 100 000 obyvatel, evidoval více než 2700 aktivních případů nákazy. Podle vyjádření tamního ministerstva zdravotnictví 33 % z nich bylo v předešlých týdnech naočkováno. Seychely přitom sebejistě v průběhu minulého měsíce již zrušily omezení pro většinu turistů.

„V posledních několika měsících, po vakcinaci, lidé viděli, že u těch, co se nakazí, nedojde k vážnému průběhu, nikdo neumírá, nikdo nemá mnoho komplikací,“ cituje web CNN slova seychelského ministra zahraničí a turismu Sylvestra Radegondeho. Lidé na ostrovech, kteří podle něj milují večírky, se navíc stýkali bez dodržování preventivních opatření.

Ještě před měsícem přitom situace vypadala klidněji a země se rozhodla umožnit vstup na své území bez nutnosti karantény každému, kdo se prokáže negativním PCR testem. Do té doby země hlásila méně než 4000 nakažených celkem a necelé dvě desítky úmrtí. Od té doby se však bilance více než zdvojnásobila na 9184 případů nákazy a 32 úmrtí.

Jak již začátkem března informovala agentura AP, Seychely se v lednu do očkování pustily ve velkém. V průběhu března si ostrovní stát kladl za cíl dosáhnout kolektivní imunity, která by podle slov tamního prezidenta Wavela Ramkalawana znamenala naočkování 70 000 obyvatel země.

Seychely v očkování spoléhají zejména na čínskou vakcínu Sinopharm, kterou ze všech plně očkovaných dostalo necelých 60 % lidí. Druhou užívanou vakcínou je vakcína firmy AstraZeneca vyráběná v Indii. Tu dostali zbylí očkovaní občané, avšak pouze ti starší 60 let.

Nákaza se ale prokázala i u již plně očkovaných obyvatel, tamní vláda však dosud neinformovala, jakou látku daní jedinci obdrželi, či o tom, jak staří byli. U žádného z nich však nemělo dojít k závažnému průběhu nákazy a nikdo z nich nezemřel.

„Závěrem je, že vakcíny chrání lidi. U očkovaných se neobjevují žádné komplikace. Zůstáváme přesvědčeni, že vakcíny - obě dvě - pomohly zemi,“ uvedl Radegonde s podotknutím, že situace by bez daných látek mohla být mnohem horší.

Podle odborníků i Světové zdravotnické organizace (WHO) seychelský vývoj nenaznačuje, že by vakcíny nefungovaly. Ani Sinopharm, ani AstraZeneca totiž neslibují 100% ochranu v případě nakažení se koronavirem, měly by však dokázat ochránit před závažným průběhem onemocnění. AstraZeneca v případě porovnání s čínskými vakcínami vykazuje nejvyšší účinnost.

„Dokud nebudou všichni chráněni, neexistuje žádný důvod, proč by se nákaza neměla dále šířit,“ uvedl pro CNN Richard Mihigo z WHO a dodal, že týmy organizace i nadále kontrolují všechny údaje, hodnotí pokrok a orientují se v trendech panujících v zemi. Dosud však není známo, zda v zemi nekoluje více variant koronaviru, které se již objevily jinde ve světě.

Situace Seychel je tak podle CNN připomínkou toho, že ani po rozsáhlé vakcinaci světové populace se infekce koronavirem nejspíš nezastaví. „Je to jen odraz toho, jak jsme naivní, nebo jak pošetile jsme optimističtí,“ komentuje situaci docent Jeremy Lim z Národní univerzity v Singapuru.

Nesouhlasí s ním však například Cassie Berryová, profesorka imunologie z Murdochovy univerzity v australském Perthu, podle které se situace na Seychelách nemusí opakovat i v jiných zemích světa.

Reklama

Doporučované