Hlavní obsah

Nejsem Fellini. Zopakovat úspěch pohádky S čerty nejsou žerty se už nedá, říká režisér Bočan

Výzva s Hynkem Bočanem: Točit pohádku je strašně náročné. Teď bych to vydržel tak čtyři dny.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohádky byly v osmdesátých letech pro herce únik z cenzury. Očekávalo se, že pravda zvítězí a zlo bude potrestáno. Tak režisér Hynek Bočan vysvětluje, proč herci za totality hráli v pohádkách s radostí.

Článek

Když Hynek Bočan v roce 1984 točil pohádku S čerty nejsou žerty, byl prý absolutně vyčerpaný, takže scénář na pohádkový film O princezně Jasněnce a létajícím ševci odmítl. Kdyby nabídka přišla o měsíc později, natočil by ji rád.

Ztracená příležitost ho dodnes mrzí, protože dobrých scénářů je podle něj velmi málo. Poslední pohádkou, kterou Bočan natočil, byla před devíti lety Láska rohatá.

Za největší Bočanovo dílo je ale označována Zdivočelá země, kterou točil s přestávkami dvacet let. Na příběhu válečného hrdiny ze západní fronty, který touží po druhé světové válce chovat koně, pracoval se spisovatelem a bývalým politickým vězněm Jiřím Stránským.

Hynek Bočan naši republiku v minulém století skrze svůj seriál označil za „zdivočelou zemi“ – a dnes mluví o tom, že žijeme v zemi, která je šílená. Naráží tím především na to, jakou podporu v Česku stále mají komunisté, kteří se navíc stali i hybatelem vládní moci v zemi.

Proč už úspěšný režisér nechce natočit žádnou pohádku? Proč za komunismu pět let pomáhal vyrábět hadrové panenky? A proč jako bývalý student Milana Kundery dodnes nedokáže slavnému spisovateli odpustit jeho minulost?

Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované