Hlavní obsah
Online

Tisíce lidí protestovaly v Praze proti Babišovi a změnám v justici. Připojila se i další města

Demonstrace proti Babišovi a změnám v justici, která probíhá v Praze.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Protesty proti změnám ve vládě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Ve více než stovce měst probíhaly protesty proti Andreji Babišovi a jeho plánovaným změnám ve vládě, především pak jmenování nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Hlavním program probíhal v Praze. Začal pochodem z Hradčanského na Staroměstské náměstí, kde následovala demonstrace.

Spolek Milion chvilek pro demokracii, který je organizátorem protibabišovských protestů, očekává podle ohlasů na sociálních sítích, že pochodu za nezávislost justice pod heslem „Nejsme slepí” se zúčastní tisíce lidí. Počasí ale akci nepřeje, a tak je účast zatím ve srovnání s očekáváním slabá.

Podívejte se na speciál Seznamu k protestům proti změnám ve vládě

Speciál Seznamu k protestům proti změnám ve vládě.Video: Seznam

  • Demonstrace v obrazech

  • Demonstraci na Staroměstském náměstí zakončila státní hymna

  • Pokud bude Benešová jmenována, mají se lidé sejít znovu za týden

    Pokud bude Marie Benešová v úterý jmenována do pozice ministryně spravedlnosti, vyzývají organizátoři pondělních protestů k dalšímu setkání. Lidé se podle nich mají sejít znovu za týden. Organizátoři zároveň vyzvali účastníky demonstrací, aby s sebou přivedli alespoň další tři lidi. Větší počet protestujících lidí bude podle organizátorů signálem, který nebude možné ignorovat.

  • Dva požadavky na premiéra

    Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář přednesl dva požadavky na premiéra Andreje Babiše. Minář jménem spolku a demonstrantů žádá, aby post ministra spravedlnosti zastávala nezávislá osoba a také, aby na postech vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce nedocházelo ke změnám, dokud se premiér Babiš neočistí před soudem.

  • „Máme toho dost“

    Slovo si s blížícím se koncem akce na Staroměstském náměstí vzali organizátoři demonstrace. Podle nich je aktuální dění pokusem o největší zásah do justiční moci od roku 1989. Právě nyní je podle nich klíčové ukázat, že občanům není situace lhostejná. Náměstím se v reakci nese pokřik „máme toho dost“.

  • Změnu lze jen stěží vnímat jako něco jiného než snahu ovlivnit vyšetřování

    Podle Daniela Kroupy, který je dalším řečníkem na Staroměstském náměstí, mohla česká veřejnost snahu o změnu na ministerském postu jen těžko vnímat jako něco jiného než snahu ovlivnit vyšetřování. Jednou z podmínek svobody je podle něj rovnost před zákonem a tu může zaručit jen nezávislá justice.

    Dav na Staroměstském náměstí jeho proslov přerušuje skandováním „hanba, hanba“ nebo „Benešovou nechceme“, podobně jako u dalších řečníků.

  • Polsko jako varování

    Šéf české pobočky Amnesty International Mark Martin ve svém projevu na Staroměstském náměstí hovoří o stavu justice v Polsku. Podle něj by měla být tamní situace varováním nejen pro Českou republiku, ale Evropu obecně. Ohrožení justice podle něj není jen ohrožením soudů samotných, ale ohrožením lidských práv.

  • Situace je vážná, řekl šéf české pobočky TI

    Jako první řečník na pódiu na Staroměstském náměstí vystoupil šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Podle něj se hnutí ANO a jeho hlavní postavy Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek topí ve vlastních kauzách. „Tahají za brzdu. Hledali ministryni, která si justici ochočí. Právní stát se nedá ohýbat donekonečna, může se zlomit a nepůjde to napravit,“ řekl.

    Andrej Babiš podle něj spolu s prezidentem Milošem Zemanem usiluje o ovládnutí českého státu a korupci v zemi dostali na úroveň, která dosud nikdy nepanovala.

  • Staroměstské náměstí právě teď

    Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

    Pohled na Staroměstské náměstí.

  • Tři tisíce lidí v centru Brna

    V centru Brna podle odhadu Seznamu na základě propočtu programu MapCheck protestují tři tisíce lidí.

  • Staroměstským náměstím znějí písně Karla Kryla

  • „I nevidomý musí vidět, co se tady děje“

    Podle organizátorů brněnského protestu je zjevné, co je cílem změny na ministerstvu spravedlnosti, Benešová podle nich chce ovlivnit Babišovu kauzu. I nevidomý musí vidět, co se tady děje, zaznělo v úvodním projevu na Zelném trhu. „Jsme svědky snahy o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti, například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem,“ uvedl Ondřej Zeman ze spolku Společně Brno, který protest organizuje.

  • Pochod nabírá další demonstranty a přešel Karlův most

    Demonstranti v Praze přešli Karlův most. Drží vlajky ČR a Evropské unie, na transparentech mají nápisy Demisi! a Rezignace! nebo vyobrazení Babiše s Kněžínkovou hlavou a textem Spravedlnost jsem já. Babišovu fotografii na dalším transparentu doprovází nápis Benešová Marie, mé zločiny zakryje. Při pochodu účastníci skandují Nezávislost justice!, Benešovou nechceme!, Babiše do koše! nebo Demisi!. Podle odhadu policistů, kteří pochod doprovázejí, v něm jde zhruba 700 lidí. Podle organizátorů se další lidé přidávají cestou a je jich kolem tří tisíc.

  • V Brně demonstrují stovky lidí

    Demonstrace probíhá i v Brně. „Pochod začne v půl sedmé a povede přes náměstí Svobody až na Moravské náměstí,“ řekl Seznamu jeden z pořadatelů Ondřej Zeman. Podle něj je zatím na místě pár stovek lidí.

  • Pochod v Praze vyrazil z Hradu na Staroměstské náměstí

    Po krátkém projevu Mikuláše Mináře ze spolku Milion chvilek pro demokracii, který je hlavním pořadatelem akce, vyrazil dav pár stovek lidí směrem na Staroměstské náměstí. Cesta povede přes Karlův most a Národní třídu.

    Foto: Jaroslav Gavenda

    Demonstranti vyrazili z Hradčanského náměstí.

Reklama

Hlavní zprávy