Hlavní obsah

Nejtěsnější souboje: Na Vysočině rozhodl 1 hlas, v Příbrami „školní třída“

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

V některých obvodech rozhodovalo o postupu do senátního druhého kola jen několik desítek hlasů. Ještě těsnější byly výsledky krajských voleb na Vysočině.

Článek

O jediný hlas utekl na Vysočině vstup do zastupitelstva koalici TOP 09, Klubu angažovaných nestraníků a Koruny České. Uskupení tam získalo 4,99 procenta a 7 972 hlasů.

Stačilo přitom, aby je volil jeden volič navíc a strana by na mandáty dosáhla. Hnutí teď zvažuje, že bude žádat přepočet hlasů. „Známí mi teď posílají zprávy, že je 1875 neplatných hlasů, jestli tam není jeden pro nás. Teď je otázka, jestli je nějaká cesta, jak ten jeden hlas najít,“ řekl ČTK lídr kandidátky Zdeněk Dvořák.

Na Příbramsku se zase odehrál vůbec nejtěšnější senátní souboj. Druhého a třetího kandidáta tu dělilo pouhých 26 hlasů. Tedy počet lidí, kteří by dali dohromady jednu školní třídu.

Do druhého kola na Příbramsku se 7109 hlasy postoupil úřadující senátor z ODS Jiří Burian. Těsně za ním - a mimo další boj o senátorské křeslo - skončil kandidát ČSSD, lékař Stanislav Holobrada. Získal 7083 hlasů.

V obvodu Ostrava-město od sebe dva postupující kandidáty Zdeňka Jiříčka (ANO) a Ondřeje Šimetku (za ANO) dělilo jen 59 hlasů. A ve Vyškově byl rozdíl mezi prvním a druhým místem 228 hlasů.

Jen 176 hlasů rozhodlo o postupujícím kandidátovi v Kolíně. Do dalšího kola se nakonec probojoval kandidát hnutí ANO Igor Karen, těsně za ním zůstal občanský demokrat Michal Zapletal.

111 hlasů

Velmi těsné souboje se odehrály také v Lounech. A to na všech třech nejvyšších místech. Na nepostupové příčce nakonec skončil Milan Rychtařík (ANO) se 7341 hlasy. Od druhého kandidáta Vladimíra Drápala ho dělilo 543 hlasů. Tomu zase scházelo na prvního postupujícího Ivo Tršla (STAN) jen 111 hlasů.

Těsně pod čarou zůstalo několik kandidátů sociálních demokratů. Kromě již zmiňovaného Holobrady skončili na třetí pozici ještě úřadující senátoři Miroslav Nenutil a Ivo Bárek nebo ředitel Motola Miloslav Ludvík. Ještě větší „smůlu“ na třetí místo měla ODS a Piráti - jejich kandidáti na něm skončili hned pětkrát.

Reklama

Doporučované