Hlavní obsah

Senát bude víc opoziční. Našlápnuto mají Němcová a Žantovský

Foto: Seznam Zprávy

Na výsledcích Miroslavy Němcové a Michaela Žantovského se potvrzuje, že spolupráce na pravici se ve volbách vyplácí.

Reklama

Vládní koalice podle očekávání v senátních volbách neuspěla. Nejvíce hlasů dostali kandidáti Starostů, jeden z nich obhájil senátorské křeslo už v prvním kole.

Článek

Volby do třetiny Senátu posílí opoziční roli této horní parlamentní komory. Do druhého kola sice postupují i kandidáti za hnutí ANO nebo ČSSD, je ale zřejmé, že zastoupení vládní koalice v Senátu ještě více zeslábne.

Nejúspěšnější politickou silou prvního kola jsou Starostové a nezávislí. Jejich zástupci zvítězí zhruba v devíti ze 27 obvodů, kde se volilo. Další úspěšní kandidáti měli podporu STAN.

Výrazně si zřejmě polepší ODS, která obhajovala dva mandáty a nyní má našlápnuto k mnohem lepšímu výsledku.

U hnutí ANO se potvrzují slova jeho předsedy a premiéra Andreje Babiše, že Senát „neumí“.

ANO obhajuje tři křesla, což se mu může povést, ale spíš jen teoreticky. Z prvního místa postupuje jen trojice kandidátů - poslanec Jiří Mašek na Královéhradecku, Ondřej Feber na Karvinsku a Zdeněk Jiříček v Ostravě. Z minulých voleb přitom víme, že kandidáti za ANO dokážou semknout své protivníky.

O poznání hůře podle očekávání dopadla ČSSD, která „papírově“ obhajovala deset senátorských křesel. Z prvního místa postoupili do druhého kola jen dva ostřílení senátorští matadoři. Na Pelhřimovsku někdejší předseda Senátu Milan Štěch, který členem druhé parlamentní komory od jejího vzniku v roce 1996. K němu se dá připočíst ještě bývalý státní zástupce Miroslav Antl, který ale tentokrát nekandidoval přímo za ČSSD, ale za uskupení Za občany.

Teoretickou šanci na zvolení mají ve druhém kole ještě místopředseda ČSSD Michal Šmarda na Žďársku nebo Radek Sušil v Karviné. Naopak se Senátem se bude muset rozloučit dlouholetý zástupce sociální demokracie z Vyškovska Ivo Bárek, který se v průběhu sčítání hlasů propadl až na třetí místo.

Obzvlášť trpký výsledek postihl z ČSSD někdejšího ministra a prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera mladšího. Na Kladensku vyhrál poprvé v roce 2011, když kandidoval po úmrtí svého otce, v prvním kole tehdy získal více než 44 procent hlasů. Celkem přesvědčivě vyhrál i podruhé v roce 2014. Nyní to ale vypadá až na šesté místo se zhruba devíti procenty.

Jiné známé tváře ze Senátu naopak suverénně postoupily do druhého kola – například podnikatel Ivo Valenta (Soukromníci) na Uherskohradišťsku, Tomáš Goláň (Senátor 21) na Zlínsku nebo dlouholetá senátorka Jitka Seitlová (dříve ODA, nyní KDU-ČSL) na Přerovsku.

Zatímco dřívější oblíbenci jako podnikatel Václav Fischer nebo někdejší šéf TV Nova Vladimír Železný tentokrát ve volbách úplně propadli, do horní parlamentní komory může usednout bývalá disidentka a ombudsmanka Anna Šabatová, která se v Brně utká s lékařem Romanem Krausem z ODS.

Jako jediný bude už po prvním kole zvolen dosavadní senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart, kandidát Starostů.

Několik stovek hlasů chybělo ke zvolení bývalé předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové z ODS, která kandiduje na Praze 1 s podporou STAN a TOP 09. Jejím soupeřem ve druhém kole bude Václav Hampl, který obhajuje senátorské křeslo s podporou KDU-ČSL a dalších uskupení.

Kolem 40 procent hlasů nebo více získali také Michael Žantovský (za ODS, STAN, TOP 09) v Praze 5, David Smoljak (za STAN, Piráty a TOP 09) v Praze 9 nebo starosta Vrchlabí Petr Sobotka (Starostové), který obhájil křeslo za obvod Trutnov.

Výsledek Němcové a Žantovského se dá považovat za potvrzení, že spolupráce demokratické pravice se vyplácí. V některých jiných obvodech, kde se tyto strany nedohodly na společném kandidátovi, z toho získali jiní. Například v Kladně, kde měly ODS, STAN a TOP 09 vlastní kandidáty, jde do druhého kola s nejlepším výsledkem advokátka Adéla Šípová, kterou nominovali Piráti.

Jinak Piráti v senátních volbách příliš neuspěli, kromě Kladna mají šanci už jenom v Plzni, kde se do druhého kola dostal právník Daniel Kůs.

Potvrdilo se také, že Praha je pro nynější vládní strany nedobytná pevnost. Symbolický je výsledek společného kandidáta ČSSD a ANO, šéfa motolské fakultní nemocnice Miloslava Ludvíka, kterému ani šíření nekonvenčních názorů na koronavirus nepomohlo v obvodu Praha 5 k více než 13,5 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované