Hlavní obsah

Tři pražské souboje o senátora: Žantovský vyzve Lásku. A suverénní Němcová

Foto: Seznam Zprávy

Miroslava Němcová z ODS měla blízko k vítězství už v prvním kole. Čeká ji ale stejně jako Michaela Žantovského druhé kolo. Nikoli však společné. Ona kandiduje na Praze 1, on na Praze 5.

Reklama

Praha má své finalisty, kteří postupují do druhého kola ve třech volebních okrscích. Němcová nakonec nevyhrála už v prvním kole a utká se s Hamplem.

Článek

Ve třech volebních okrscích v Praze, kde se rozhodovalo, kdo obsadí senátorské křeslo, je rozhodnuto. Alespoň v prvním kole.

Němcová vs. Hampl

Nejsuverénnější výsledek podala na Praze 1 Miroslava Němcová (ODS). Získala 48,56 procenta hlasů a dlouho to vypadalo, že dokonce získá mandát už v prvním kole. Nakonec ale i ji čeká další souboj za týden, a to se stávajícím senátorem Václavem Hamplem (za KDU-ČSL), který dostal 20,49 procenta hlasů.

I přes výrazný náskok v prvním kole není podle Němcové nic jisté. „Formalita to (druhé kolo) není nikdy. Žádný závod, když to vezmu sportovní terminologií, není formalitou a žádný správný sportovec nikdy neřekne, že už má vyhráno, a naopak zmobilizuje všechny síly, aby skutečně do cílové rovinky doběhl. Já tam ale bez podpory hlasů a voličů nedoběhnu, tak moc prosím, aby mě podpořili,“ řekla Němcová poté, co bylo jasné, že s Hamplem do druhého kola postoupí.

Z podpory voličů je ale Němcová nadšená. „Jsem přesvědčena, že je to zejména díky tomu, že jsme předvedli, že se umíme domluvit, že čtyři subjekty - ODS, TOP 09, STAN a také Liberálně ekologická strana (LES) - se domluvily, a vyslaly mě do soutěže,“ řekla novinářům.

Václav Hampl (za KDU-ČSL), který obhajuje senátorské křeslo v obvodu Praha 1, není výsledkem prvního kola voleb překvapen, řekl to ČTK ve volebním štábu.

„Možná jsem čekal, že ten rozdíl mezi námi bude trošku menší,“ řekl Hampl. Dodal, že na své kampani nehodlá před druhým kolem voleb nic měnit. „Vsadím na to samé jako doteď. Mám pozitivní program a myslím si, že je potřeba voličům říkat zcela konkrétní věci, témata, jako je naše jasné a nekompromisní začlenění do EU, životní prostředí a klimatická krize, vzdělávání, nebo i problematičtější témata, jako je inkluze,“ řekl.

Žantovský vs. Láska

Za volební okrsek Praha 5 se ve druhém kole utkají ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, kterého nominovaly ODS, TOP 09 a STAN, a obhajující senátor Václav Láska (Senátor 21). Žantovský uvedl, že s Láskou mají mnoho společných postojů.

„Těší mě, že jsme postoupili do druhého kola. Kandidovat v obvodě, kde kandiduje současný senátor, není nikdy jednoduché a my jsme věděli, že to nebude lehké, a připravili jsme se na to a zatím se nám daří,“ řekl Žantovský novinářům ve volebním štábu TOP 09.

Prezident Miloš Zeman, který odevzdává hlas na Praze 5, bude mít nejspíš těžkou volbu. S oběma měl totiž v minulosti rozepře. Například Láska před rokem inicioval žalobu na prezidenta Miloše Zemana kvůli hrubému porušení ústavy. Žantovský zase prezidenta kritizoval v době, kdy se řešila kauza novičok, tedy pokus o otrávení bývalého ruského špiona žijícího ve Velké Británii.

Smoljak vs. Stehlík

Za Prahu 9 pak postoupili do druhého kola senátních voleb David Smoljak (STAN) a Eduard Stehlík (za ODS). Smoljak, který místo v Senátu obhajuje, získal 42,87 procenta hlasů, druhý Stehlík pak 30,19 procenta hlasů.

„Mám radost, že jsem postoupil do druhého kola, a to větším počtem hlasů, než jsem měl loni. Nyní to bylo skoro třikrát tolik. Považuji to za dobrý výsledek,“ řekl Smoljak. Stehlík bude podle něj do druhého kola těžkým soupeřem. „Už jsem jednou proti kandidátovi ODS stál, a to jako outsider. Nyní je ale situace jiná,“ řekl ČTK.

Stehlík poděkoval všem voličům, kteří mu dali hlas a poslali jej do druhého kola. „Blahopřeji panu Smoljakovi k výsledku, ale jako voják vím, že jsme prohráli bitvu, ale ne válku,“ řekl Stehlík.

Reklama

Doporučované