Hlavní obsah

Sám proti tsunami. Co volby prozradily o možnostech Andreje Babiše

Foto: Seznam Zprávy

Pro premiéra Andreje Babiše byly krajské volby 2020 prvním reálným testem, jak Češi oceňují jeho vládnutí.

Reklama

aktualizováno •

Babiš jako vítěz, seznam poražených jednoznačně vede jeho koaliční partner Jan Hamáček.

Článek

Potvrdilo se, že Andrej Babiš neumí prohrát volby.

Proto dosáhl historického úspěchu, když jako první český premiér vyhrál souboj o třináct krajů. Získal 21,8 procenta hlasů, skoro o procento víc než před čtyřmi lety. Jeho ANO bylo nejlepší v deseti krajích, jen na Liberecku a Královéhradecku bylo druhé a ve Středočeském kraji třetí.

Tím však výčet úspěchů končí.

S tradičními spojenci, kterými jsou ve Sněmovně kromě koaličních sociálních demokratů ještě komunisté a Okamurovo hnutí SPD, bude mít víc než polovinu zastupitelů jedině v Moravskoslezském kraji. V deseti krajích bude většinou disponovat naopak společenství pěti opozičních stran z parlamentu. Na Karlovarsku a na Ústecku sehrají roli jazýčku na vahách místní strany. Bude tedy záležet na občanských demokratech, Starostech, Pirátech, lidovcích a TOP 09, jestli převahu v hlasech využijí k sestavení krajských koalic, kde ANO bude hrát maximálně podružnou roli. Pak některou z těchto stran, případně celé jejich souručenství bude možné označit za skutečného vítěze.

Především ODS s průměrným ziskem 15 procent hlasů oznamuje návrat do velké politiky. Na Královéhradecku vyhrála a v dalších šesti krajích byla na druhém místě. V tom mohou straně Petra Fialy konkurovat jen Starostové, kteří zopakovali výhru na Liberecku a senzačně získali střední Čechy. V tlačenici ostatních stran byli ještě jednou druzí a třetí. Ve stínu zůstali Piráti, pro které je ovšem zisk přes deset procent ve všech krajích podstatným krokem při budování celostátní partaje. Dvěma druhými a jedním třetím místem na Moravě prokázali také lidovci, že ještě žijí, a nečekané zmrtvýchvstání oslavila TOP 09, když promyšlenou politikou pronikla do jedenácti krajských zastupitelstev.

Konkurz na lídra opozice

Přesto také strany parlamentní opozice musí zpytovat svědomí, protože v deseti krajích přece jen Babišovi podlehly.

Výsledky ukazují, že stačil jeden krok a porážkám se mohly vyhnout. Nečekaně dobře dopadly tam, kde se aspoň dvě z nich dokázaly dohodnout na koalici. V Hradci Králové vyhrál se ziskem 24 procent lídr ODS Martin Červíček, který se domluvil se STAN. Exministru zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) se nečekaně osvědčila koalice s TOP 09, která se v Olomouci přiblížila ke dvaceti procentům. Právě tito dva politici patři v čele s nezpochybnitelným vládcem Libereckého kraje Martinem Půtou (Starostové) k těm, kteří si po volbách nemohou nic vyčítat.

Seznam poražených jednoznačně vede ČSSD, která zřejmě zažila největší katastrofu v historii, když jí voliči vystavili účet za podíl na Babišově vládě. V pěti krajích socialisté opouští zastupitelstvo a postihlo je to dokonce ve středních Čechách, kde jejich současný šéf Jan Hamáček na krajské úrovni poprvé vyzkoušel koalici s ANO za tiché podpory komunistů. Slušným výsledkem se může s patnácti procenty pochlubit pouze pardubický hejtman Martin Netolický, který se ovšem vždy proti koalici s ANO a KSČM vymezoval. Pokud si ČSSD porážku nevyloží jako jasnou výzvu opustit vládu, pak jí není pomoci.

Obdobný efekt potkal komunisty, kteří kromě Plzeňska, Ústecka, Vysočiny a Moravskoslezského kraje museli opustit všechna zastupitelstva. Ani tentokrát se nepodařilo prorazit Tomio Okamurovi a Václav Klaus mladší se musel spokojit s tím, že jeho Trikolóra získala zastupitele aspoň na Zlínsku.

ANO a ČSSD píšou historii

V senátních volbách zažily vládní strany úplné fiasko.

O většinu volných míst si to podle očekávání rozdají Starostové s občanskými demokraty a lidovci, sekundovat jim bude sedm kandidátů ANO a čtyři z ČSSD. V této chvíli mají dohromady osm senátorů a jedinou jistotu, že se k nim připojí ještě vítěz volebního klání v Karviné, kde svedou kandidáti vládních stran bratrovražedný boj.

Do desítky pravděpodobně doplní stav vládní enklávy v horní komoře nejdéle sloužící senátor Milan Štěch, který postoupil jako první ve svém pelhřimovském obvodu. Nejvýš tak ANO a ČSSD mohou získat v horní komoře osmnáct míst. I v tomto případě dosáhnou historicky nejnižšího počtu senátorů, jakým kdy vládní strany disponovaly.

Profil oblíbených kandidátů nedoznal proti minulým volbám významnějších změn. Do druhého kola nejčastěji postupují starostové, a jak svědčí příklad brněnského Romana Krause či strakonického Tomáše Fialy (oba ODS), stejnou podporu mohou získat také ředitelé nemocnic.

Prominentním poraženým se stal bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný, který nestačil na konkurenci starostů na Znojemsku a získal jen tři procenta. Na čtvrtém místě skončil v barvách ANO na Pelhřimovsku exministr kultury Vítězslav Jandák.

Reklama

Doporučované