Hlavní obsah

Lídři opozice se sešli na pivu, rýsují koalici do „velkých“ voleb

Foto: Martin Malý

Trojice opozičních politiků se hned po vyhlášení výsledků sešla na pivu. Koalice pro sněmovní volby 2021 se rýsuje.

Reklama

ODS, TOP 09 a lidovci by chtěli do konce roku domluvit a oznámit společnou koalici také pro „velké“ volby do Sněmovny, jež by měly být na podzim 2021.

Článek

Okolo 17. hodiny, když už byly známé výsledky krajských a senátních voleb, se v restauraci v centru Prahy sešla trojice lídrů opozičních stran: Petr Fiala z ODS, Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Naše setkání není nijak překvapivé. Ušli jsme ve volbách společný kus cesty a ještě nás velký kus čeká,“ smál se Fiala a naznačil, že strany by se rády domluvily i na společné koalici pro sněmovní volby v příštím v roce. „Můžete se spolehnout. Vypadá to dobře.“

Volební den jsme sledovali on-line:

Právě takto Fiala chápe výsledek právě skončených voleb: „Posílily opoziční síly a oslabil vládní tábor. Je zjevné, že sázka na koalice se vyplatila. A lidé mají ohromnou šanci tuhle změnu dotáhnout příští rok.“

Trojice stran si to teď společně vyzkoušela v různých regionech a v různých kombinacích.

ODS s lidovci uspěla v Karlovarském a Ústeckém kraji. ODS a TOP 09 zase bodovaly v moravskoslezském a v plzeňském regionu, kde nejspíš budou mít hejtmanku. A dvojice TOP 09 a lidovci to zase zkoušela v Jihočeském a Olomouckém kraji.

„My jsme spolupracovali nejen v krajských, ale také v senátních volbách a ověřili si, že voliči to oceňují. Bezvadně to zafungovalo, leckde jsme byli na bedně. Proto je přirozené, že jsme se chtěli potkat a u piva si pogratulovat,“ říká předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová.

Je tak čím dál pravděpodobnější, že trojice půjde i do sněmovních voleb v jednom konzervativním bloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Společným lídrem této koalice a kandidátem na premiéra bude Petr Fiala. Pokud se opravdu na všem domluví, chtěly by strany společnou volební koalici ohlásit ještě do konce roku.

Šéf lidovců Marian Jurečka chtěl KDU-ČSL původně vést do voleb samostatně, ale dvě věci změnily jeho názor - jednak pro spojení s ostatními je většina ostatních členů vedení strany. A pak také slabé preference vzbuzují obavy, že lidovci by se samostatně do Sněmovny také nemuseli dostat.

„Nynější výsledek je signál od voličů, měli bychom to přetavit v jednaní o sněmovních volbách,“ uvědomuje si Jurečka.

Především ODS také stála hodně o to, aby se k trojici do koalice přidali také Starostové. Jenže hnutí vedené poslancem Vítem Rakušanem dalo přednost Pirátům, s nimiž aktuálně vyjednává o společné liberální koalici pro sněmovní volby 2021. Pět současných opozičních stran by se tak mohlo zformovat do dvou bloků.

Reklama

Doporučované