Hlavní obsah

Manpower: Největší problém ve firmách zůstává stejný. Chybí talenty

Rozhovor s Jaroslavou Rezlerovou, generální ředitelkou personální agentury ManpowerGroup o zaměstnanosti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost ManpowerGroup se 750 různě velkých firem ptala, jak plánují měnit počty zaměstnanců a jaké lidi na trhu práce nejvíce shánějí. Z odpovědí vyplývá, že největší problém zaměstnavatelů – nedostatek lidí – bude přetrvávat ve druhém kvartálu tohoto roku.

Článek

U velkých i malých firem podle průzkumu ManpowerGroup stále přetrvává optimismus. Mají v plánu nabírat nové zaměstnance, ale už ne tolik jako v minulých letech. V loňském roce chtělo nabírat nové pracovníky 9 % firem, na tento rok to plánuje jen 5 % společností.

„Zaměstnavatelé stále shánějí lidi a nemají jich dostatek, nezaměstnanost zase trošičku klesla a náš průzkum Manpower index trhu práce říká, že řada zaměstnavatelů bude ještě nabírat,“ komentuje výsledky Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup v ČR.

Firmám chybí talenty

Největší problém mají zaměstnavatelé s tím, že jim chybí talentovaní pracovníci. Podle profesí to jsou řemeslníci, dělníci, pracovníci v marketingu a obchodu nebo v dopravě a logistice.

„54 % zaměstnavatelů uvádí, že mají problém sehnat vhodné lidi, a to číslo stále stoupá. Je to komplex důvodů. Potřeby ekonomiky se dramaticky mění, vývoj jde dopředu a ty potřeby na to, co lidé, umí jsou úplně jiné a celosvětově platí, že vzdělávací systém zaostává čím dál víc za tím, co zaměstnavatelé potřebují,“ dodává Rezlerová.

Dopady koronaviru ve firmách

Důležité je také dodat, že průzkum byl zpracováván v době, kdy nový typ viru COVID-19 byl pouze v Číně a nákaza se v Evropě a České republice ještě neprojevila. Jisté je, že i šíření koronaviru má a bude mít dopady na chování zaměstnavatelů.

„Je to v tuto chvíli velmi těžké nějak seriózně odhadovat, bylo by asi nefér říkat nějaká čísla, ale je jasné, že nějaký dopad to mít bude. Bavíme se čistě o zaměstnanosti, už teď je evidentní, že to má vliv. Zaměstnavatelé se v České republice chovají velmi zodpovědně. Dotýká se to samozřejmě výroby, protože je tady hodně zastoupen automobilový průmysl, tam se plánuje, že v dubnu, možná v květnu, už nebudou mít součástky. A to bude mít nějaký dopad. A ve službách zase vidíme snahu převést co nejvíce práce do virtuálního prostředí. To znamená méně mítinků a více těch virtuálních,“ vysvětluje Rezlerová.

Reklama

Doporučované