Hlavní obsah

Největší stavební projekt dánské historie. Proč budovat umělý ostrov?

Dánsko postaví ostrov sklízející energii z větru, co by uživila Česko.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dánská vláda schválila velkolepý projekt výstavby umělého ostrova na svém pobřeží, který bude díky větrným turbínám zásobovat energií 10 milionů domácností.

Článek

Dánsko plánuje postavit umělý ostrov, který bude díky přítomnosti větrných turbín schopen zásobovat energií 10 milionů domácností. Ostrov by měl mít rozlohu 18 fotbalových hřišť a mělo by se na něm nacházet 200 gigantických větrných turbín. Z poloviny bude patřit státu.

Jedná se o největší stavební projekt Dánska, který vyjde zemi na 28 miliard eur. „Je to opravdu skvělý okamžik pro Dánsko i pro přechod ke globálnímu ekologickému pojetí,“ uvedl dánský ministr energetiky Dan Jorgensen na čtvrtečním tiskovém brífinku.

Projekt má podporu napříč celým politickým spektrem. Bývalý ministr energetiky Rasmus Helveg Petersen ze sociálně liberální strany označil projekt za „radikální vizi“, která by se mohla stát realitou.

Profesor Jacob Ostergaard z Dánské technické univerzity pro BBC uvedl, že ostrov poskytne energii nejen Dánům, ale i státům poblíž, jako je Německo nebo Nizozemsko. „Vedli jsme na souši, pak jsme se přesunuli na moře a nyní podnikáme kroky s energetickými ostrovy. Držíme se v průkopnické pozici,“ dodává.

Podle Dansk Energi ale projekt nebude realizovaný a funkční dříve než v roce 2033. Známé nejsou zatím ani termíny, kdy by se se stavbou mělo začít.

Podle stávajícího plánu připadají pro umístění ostrova v úvahu dvě místa ve vzdálenosti 80 kilometrů západně od pobřeží Jutska.

Dánsko je celosvětově na předních příčkách ve výstavbě větrných elektráren. První vznikly již před třiceti lety. Podle Bloomberg Green tvoří 40 % energie v zemi právě ta větrná. Dánsko je domovem největšího producenta větrných turbín Vestas Wind System i jejich největšího příslušného developera Orsted AD.

Menší energetický ostrov staví Dánové také v Baltském moři. Dánsko se již dříve zavázalo snížit emise skleníkových plynů o 70 % a stát se emisně neutrální zemí do roku 2050. V loňském prosinci země ohlásila konec těžby ropy a zemního plynu v Severním moři.

Reklama

Doporučované