Hlavní obsah

Největší stavebniny rostly v koronakrizi o desetinu. Češi doma nelenili

Foto: Jaroslav Mašek

Stavebniny DEK.

Reklama

Stavebniny DEK rodiny Víta Kutnara zvýšily za první pololetí prodeje o deset procent. Lidé doma opravovali a stavby se nezastavily. Nyní tržby stagnují, přesto firma věří v další rekordní rok.

Článek

Někdo by řekl pracovní závislost, možná až úchylka. Vít Kutnar tomu říká vášeň pro čísla a vlastní byznys. Když zrovna nemá pracovní schůzku, minimálně jednou za hodinu online kontroluje prodeje za celou skupinu DEK, která za uplynulé čtvrtstoletí vyrostla v největší stavebniny na českém trhu.

„Podle fakturace mezi šestou a osmou hodinou ráno celkem spolehlivě odhadnu, jaký bude obrat za celý den,“ říká hlava jedné z největších českých rodinných firem. V dozorčí radě ho doplňuje otec Zdeněk a správní ředitelkou je jeho bývalá manželka Petra Kutnarová.

DEK v číslech

Obrat: 21,2 mld. Kč

EBITDA: 1,2 mld. Kč

Zaměstnanci: 2744

Zdroj: Výroční zpráva 2019

Když sledoval prodeje během koronavirových měsíců, mohl být spokojený. „Tržby jsme za první pololetí zvýšili meziročně zhruba o deset procent. Menší stavby se obvykle nezastavily a poptávka byla také od lidí, kteří se v karanténě po čase doma nudili a začali opravovat své nemovitosti,“ říká Vít Kutnar. V době vrcholící karantény byly v kurzu především malířské barvy, které byly často nedostupným zbožím, protože velké hobby markety měly zavřeno.

Celkem DEK za první pololetí letoška utržil 10,5 miliardy korun a rád by letos dosáhl dalšího firemního rekordu. Skupina totiž v posledních letech nepřetržitě roste a naposledy se zadýchala po výbuchu finanční krize před 12 lety. Podle nově zveřejněné výroční zprávy za loňský rok měl DEK obrat 21,2 miliardy korun, přičemž provozní ziskovost EBITDA se vyšplhala na 1,2 miliardy. Skupina prodává už na 117 prodejních místech v Česku a na Slovensku a má téměř tři tisíce zaměstnanců.

Aktuálně přes prázdniny její prodeje meziročně stagnují, přesto Kutnar věří v růst za celý rok zhruba o pět procent. „Letos jsme zahájili nebo ještě zahájíme výstavbu tří nových poboček, což je zhruba poloviční tempo oproti roku 2019. Utlumení investic se pozitivně projevilo na cash flow a jsme připraveni na případné akvizice. Zatím se ale žádná, která by zapadala do naší strategie, neobjevila,“ doplňuje Kutnar. Modernizací na „drive thru stavebniny“, což je koncept, který DEK na českém trhu rozjel, prošly letos jeho prodejny v pěti českých městech.

Dvojkou na českém trhu jsou stavebniny Pro-Doma, za nimiž stojí rodina Josefa Mařince, kterého v byznysu doplňují jeho dva synové Josef a Jan.

Reklama

Doporučované