Hlavní obsah

Největší tuzemská pojišťovna VZP má staronového šéfa, Babišův člověk propadl

Foto: Radek Nohl, ČTK

David Šmehlík (vlevo) a Zdeněk Kabátek.

Reklama

aktualizováno •

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny vybrala svého ředitele. Šéfem největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP bude dál Zdeněk Kabátek. Jeho náměstek David Šmehlík neuspěl.

Článek

O tom, že se šéfem VZP opět stane Zdeněk Kabátek, rozhodla podle informací Seznam Zpráv v tajném hlasování její správní rada.

Kdo povede Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která hospodaří se zhruba 230 miliardami korun, se přitom rozhodovalo mezi Kabátkem a jeho náměstkem Davidem Šmehlíkem.

Kabátek získal 21 z 26 hlasů, jak potvrdila šéfka správní rady VZP a poslankyně za hnutí ANO Věra Adámková.

„Beru to jako veliký závazek,“ prohlásil Kabátek. V dalším čtyřletém mandátu chce, aby pojišťovna lidem dál garantovala špičkovou a dostupnout zdravotní péči. Kabátek také řekl, že nevidí důvod, aby Šmehlík ve funkci jeho náměstka po tomto hlasování skončil.

Tomu, že ředitel vede pojišťovnu se zmíněným rozpočtem, odpovídá také jeho plat. Každý měsíc inkasuje částku 225 tisíc korun. A jednou ročně mu navíc správní rada schvaluje odměnu. Ta může být až do výše šesti měsíčních platů, tedy až 1,35 milionu korun hrubého.

Volba proběhla, protože Kabátkovi na začátku prosince končí čtyřletý mandát. Hlasovat nakonec ale nemohli všichni ze 30členné správní rady VZP.

Čtyři její členové se jednání nemohli účastnit. Sledovali ho jen online, což jim ale neumožnilo tajně odevzdat svůj hlas.

Byl mezi nimi také poslanec ANO Rostislav Vyzula. Ten svoji neúčast zdůvodnil tím, že se jde v pondělí nechat otestovat, zda neomocněl koronavirem. Kvůli nemoci se podle svých slov omluvila z jednání také další členka správní rady Lenka Poliaková.

Kdo nakonec pro koho hlasoval, není možné jednoznačně říct, protože byla volba tajná. Kabátek nominaci získal od místopředsedy správní rady a poslance ČSSD Jiřího Běhounka, který mimochodem před pár dny získal státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Podle informací Seznam Zpráv se na stranu Kabátka před volbou přikláněli také zástupci ODS, TOP 09 nebo KSČM. Je pravděpodobné, že pro něj hlasovali rovněž někteří poslanci hnutí ANO.

Naopak Šmehlíka nominoval na ředitele zástupce SPD Jaroslav Novák. A je možné, že společně s ním pro náměstka VZP hlasovali také někteří nominanti vlády. Mohl by mezi nimi být také bývalý náměstek ministra Filip Vrubel.

Současný ředitel Kabátek dlouhodobě nemá přízeň premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten o něm v roce 2016, když tehdy Kabátkovi prodloužila správní rada mandát o další čtyři roky, řekl: „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkána korupcí a úplatky.“

Naopak média v uplynulých dnech popisovala, že za šéfem VZP stojí lidé z okolí prezidenta Zemana.

Druhý kandidát - Kabátkův náměstek David Šmehlík - byl poradcem bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO). Má pověst loajálního úředníka a prý i podporu od Babiše. Jenže ve volbě nakonec neuspěl.

„Nikdo z hnutí ANO do jednání nezasahoval,“ odmítla šéfka správní rady Adámková debaty ohledně toho, zda Babiš podporoval právě Šmehlíka.

Reklama

Doporučované