Hlavní obsah

Největší větrnou elektrárnu postaví Britům v Severním moři Francouzi

Foto: Pixabay

Větrná elektrárna v Severním moři by měla začít vyrábět energii v roce 2023. Ilustrační fotografie

Reklama

Francouzská státní energetická společnost EDF oznámila, že v Severním moři u pobřeží skotského regionu Fife postaví největší britskou větrnou elektrárnu.

Článek

Na projektu se bude z 50 procent účastnit irská státní elektrárenská společnost ESB. Agentura Reuters uvedla, že francouzská EDF na plán vyčlenila dvě miliardy dolarů, v přepočtu 46,5 miliard korun.

Větrná elektrárna Neart Na Gaoithe s výkonem až 450 MW, jejíž jméno ve skotské galštině znamená „síla větru“, by měla být dokončena v roce 2023.

EDF tvrdí, že tato elektrárna dokáže po uvedení do provozu každoročně zajistit elektrickou energii pro více než 375 000 domácností, tedy čtyři procenta skotské spotřeby elektřiny.

Francouzská energetická společnost nicméně čelí ve Velké Británii kritice kvůli výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C, která se protahuje a prodražuje.

Investovat zeleně budou i Řekové

Zezelenat chce i řecká vláda. Ta v příštím desetiletí hodlá investovat až 44 miliard eur (více než bilion Kč) do zdrojů čistší energie a snížit svou závislost na fosilních palivech. Mimo jiné hodlá v příštích osmi letech uzavřít všechny své uhelné elektrárny a zároveň podstatně zvýšit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Plán dnes schválil kabinet, informovala agentura Reuters.

„ Potýkáme se se změnami klimatu a jejich důsledky pociťujeme v životě každý den,“ vysvětlil motivaci vlády novinářům ministr energetiky Kostis Chatzidakis.

Vláda chce například do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelné energie na 35 procent a zároveň snížit uhlíkovou stopu země o 55 procent. V roce 2016 získávalo Řecko ze solárních, vodních a větrných elektráren jen 15 procent celkové produkce elektřiny. Do obnovitelných zdrojů mají jít investice za devět miliard eur. Další peníze mají zamířit do stavby plynovodů a na recyklační projekty.

Investice půjdou jednak ze státní pokladny, ale také z fondů Evropské unie a ze soukromých zdrojů, uvedla vláda.

Reklama

Doporučované