Hlavní obsah

Nejvíce superpočítačů má Čína a místo Vánoc klidně oslava Mezinárodního dne proti homofobii

Dnešek očima reportéra Petra Švihela.

 

Reklama

Jaké události v úterý 14. listopadu zaujaly redakci? Podívejte se na nejzajmavější zprávy podle reportéra Petra Švihela.

Článek

Švédský provozovatel streamovací služby Spotify se rozhodl pro netradiční krok. Každý si může v přeneseném slova smyslu vybrat, kdy bude slavit Vánoce. Společnost zaměstnává 3500 lidí vyznávajících 90 různých náboženství. Rozhodla se proto, že jim nebude nutit svoji představu svátků a sami si mají vybrat tu, která je jim nejpříjemnější. Například se někdo může rozhodnout být v práci na Štědrý den a volno si vybrat na Mezinárodní den proti homofobii, vysvětluje firma.

Nejvýkonnější počítače už nenajdete v Americe, ale v Číně. Podle nejnovějšího žebříčku sledujícího 500 nejvýkonnějších počítačů na světě se jich 202 nachází v Číně. Jde o největší koncentraci superpočítačů za poslední čtvrtstoletí. Američané, kteří doposud v tomto oboru kralovali, jich letos mají 143. A Česko je zastoupeno jediným počítačem.

Pozor na vánoční rozpočet. Pravděpodobně utratíme více, než si myslíme. Podle průzkumu Seznamu plánují Češi pořídit v průměru šest dárků a převážně si myslí, že jim na to bude stačit pět tisíc korun. Srovnávač cen na Zboží.cz ale spočítal, že rodiny ve skutečnosti utratí spíše až 13 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované