Hlavní obsah

Nejvíce svateb se v Botanické zahradě v Praze uskuteční v srpnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Letos se nejvíce svateb v Botanické zahradě v pražské Troji bude konat v srpnu.

Článek

Uskuteční se jich celkem 13. Termíny na tento rok jsou téměř všechny obsazené, přesto lze očekávat finanční ztráty kvůli zrušeným nebo přesunutým termínům svateb z období, kdy byla zahrada kvůli koronaviru uzavřená. ČTK to dnes dělila mluvčí Botanické zahrady Klára Hrdá.

„K finanční ztrátě samozřejmě došlo, je ovšem těžké říci přesnou částku, protože vzhledem k tomu, že termíny se pouze posunuly, nepřišli jsme o zisk z nich, ale o možný výdělek během dalších měsíců, protože nyní již téměř nemáme volné termíny,“ uvedla Hrdá s tím, že neobsazené jsou ještě například pátky na konci měsíce září.

Mnozí snoubenci svatby posunuli z jarních měsíců, kdy byla zahrada uzavřená kvůli vládním opatřením vůči novému koronaviru, nejčastěji na pozdní léto a na podzim tohoto roku. Asi třetina párů svatby odložila na příští rok, řekla již dříve mluvčí trojské zahrady.

Nárůst konání svateb v Botanické zahradě lze vypozorovat s méně přísnými restriktivními opatřeními, která vláda vyhlásila. Zatímco v červnu se v prostorách botanické zahrady konaly čtyři svatební obřady, na červenec je jich podle Hrdé nahlášeno šest a na srpen již zmíněných 13 sňatků.

Maximální povolené množství účastníků svateb bylo od 20. dubna deset lidí včetně oddávajícího. Od 11. května se mohly konat obřady v počtu do 100 osob. Svatebčané však museli mít nos a ústa zakrytá ochranným prostředkem, snoubenci mít roušky v obřadu nemuseli.

V Botanické zahradě v Troji se církevní i civilní svatby pořádají v Barokní kapli svaté Kláry, v Pivoňkové louce, Japonské zahradě nebo ve skleníku Fata Morgana. Místa jsou určená pro 25 nebo pro 100 osob. Za pronájem zájemci zaplatí devět tisíc korun s výjimkou Japonské zahrady. Její pronájem stojí 15 tisíc korun. Vyplývá to z aktuálního ceníku uvedeného na webu zahrady. Oddací dny pro civilní obřady jsou pátky a pro církevní obřady soboty.

Zatímco před 30 lety na tisícovku obyvatel připadalo zhruba osm svateb, teď je jich pět. Před pěti lety to byly dokonce jen čtyři sňatky. Od roku 2013 zájem o tradiční svazek mírně roste. V roce 2018 se v České republice konalo pole údajů Českého statistického ústavu nejvíc svateb od roku 2007, bylo jich 54.470, což odpovídá počtu sňatků v polovině 90. let. Snoubenci častěji ustupují od obřadu na radnici a uchylují se k osobnějším obřadům. Svatba se stává méně formální, význam má prožitek z události.

Reklama

Související témata:

Doporučované