Hlavní obsah

„Nejvyšší soud Facebooku“ schválil Trumpovo vykázání. Ale ne napořád

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump zůstává na Facebooku zablokován, rozhodla nezávislá dozorčí komise (Oversight Board).

Reklama

„Nezávislá dozorčí komise“ rozhodla, že Facebook měl plné právo zablokovat účet prezidenta Donalda Trumpa v reakci na jeho vyjadřování v lednu 2021. Zároveň kritizovala „neurčitost“ zákazu. I viník by měl mít cestu zpět, míní.

Článek

Když Facebook zablokuje nějaký váš příspěvek, můžete se odvolat. Ovšem toto odvolání přistane na obrazovce jiného zaměstnance Facebooku. Pokud i on rozhodne proti vám, co dál uživatelům zbývá?

Od letošního roku je odpověď: mohou si stěžovat u nezávislé dozorčí komise. Její první várka rozhodnutí přišla koncem ledna 2021 a komise se ve většině případů postavila proti původnímu rozhodnutí Facebooku.

Šlo ovšem vesměs o málo známé případy blokovaného obsahu. Už tehdy však komise oznámila, že se bude zabývat zatím nejslavnějším případem blokace: přijala žádost posoudit, zda Facebook oprávněně zablokoval Donalda Trumpa, tehdejšího prezidenta USA. Žádost mimochodem podalo samo vedení sociální sítě.

Podněcoval Trump k násilí?

„Šokují události posledních 24 hodin ukázaly, že prezident Donald Trump chce poslední dny v úřadu využít k podrývání pokojného předání moci nově zvolenému nástupci Joe Bidenovi. Jeho rozhodnutí podpořit útok jeho stoupenců na Kapitol, namísto aby jej odsoudil, právem znepokojil lidi v USA i po světě,“ napsal Mark Zuckerberg 7. ledna, tedy den po útoku, při kterém zahynulo pět lidí.

„V posledních letech jsme dovolili prezidentovi Trumpovi používat naši platformu v souladu s našimi pravidly. Dělali jsme to proto, že věříme, že veřejnost má právo znát názory politiků, a to i názory kontroverzní,“ vysvětlil Zuckerberg, zakladatel a šéf Facebooku. „Ale nyní je naše platforma zneužívána k výzvám k násilnému převratu proti demokraticky zvolené vládě. Proto účet prezidenta Trumpa blokujeme na dobu neurčitou, minimálně pak do doby, než proběhne řádné předání moci.“

V tomto rozhodnutí zablokovat projevy prezidenta USA nebyl Facebook osamocen. Větší pozornosti se dočkalo Trumpovo vykázání z jeho oblíbené platformy Twitter, kde měl přes 80 milionů sledujících. Trump dostal tzv. „ban“ i na službách YouTube nebo Snapchat.

Trump opakovaně porušoval pravidla

Dozorčí rada Facebooku nicméně řešila pouze oprávněnost zákazu na Facebooku, potažmo na Instagramu, který patří stejné firmě. Od uživatelů dostala k tomuto případu 9 666 připomínek a komentářů (většina z nich je zveřejněna v příloze), což rozhodování protáhlo až do konce dubna. Výsledek rozhodnutí 2021-001-FB-FBR zveřejnila na svých stránkách 5. května.

Na rozdíl od minulých případů, kdy byl vždy posuzován jen jeden konkrétní příspěvek, tentokrát komise posuzovala zákaz celého účtu, a musela tedy brát v potaz více příspěvků i jejich širší kontext.

Středobodem se však stal Trumpův neslavný, a Facebookem vzápětí smazaný, příspěvek s videem. Trump v něm 6. ledna promlouval k davu, který vzal útokem americký Kapitol a podařilo se jim probojovat se dovnitř, odkud policie evakuovala právě zasedající členy kongresu a senátu: „Znám vaši bolest. Vím, že jste zraněni. Byly nám ukradeny volby. Bylo to přesvědčivé vítězství a všichni to ví, obzvláště druhá strana, ale teď musíte jít domů,“ začal video Trump. Ve videu dále zopakoval: „Byly to podvodné volby, ale nesmíte těmto lidem nahrávat. Musíme mít mír. Tak jděte domů. Milujeme vás. Jste úžasní.“

Druhý smazaný příspěvek přišel o hodinu a půl později. V textu Trump napsal: „Takovéto věci se stávají, když je svaté přesvědčivé vítězství tak bezskrupulózně ukradnuto úžasným vlastencům, se kterými se tak nespravedlivě zacházelo po tak dlouhý čas. Jděte domů v míru. Navždy si tento den pamatujte!“

Oba tyto příspěvky byly do několika minut odstraněny pro porušování pravidel. Konkrétně šlo o šíření falešné zprávy o výsledku voleb (tehdy už byl volební úspěch Joe Bidena potvrzen na základě konečných výsledků ve všech státech).

Komise potvrdila, že 6. ledna Trump „vážně porušil“ komunitní pravidla Facebooku, když chválil násilné činy. Dále komise uvedla, že „podporováním nepodloženého narativu o ukradených volbách a neustálému volání lidí k akci Trump vytvořil prostředí, kde hrozilo vážné nebezpečí násilí“.

„Na základě těchto vážných porušení byl Facebook oprávněn pozastavit Trumpův účet na Facebooku a na Instagramu,“ shledala komise.

Dozorčí komise Facebooku

– Její název zní Oversight Board. Někdy se jí přezdívá „nejvyšší soud Facebooku“, protože podle amerického nejvyššího soudu ji Mark Zuckerberg původně navrhl.

– Jde o nezávislou organizaci, ve které zasedají dvě desítky odborníků z celého světa, aby vyslechli stížnosti uživatelů Facebooku na neprávem zablokovaný obsah (nebo naopak závadný a nezablokovaný obsah).

– Rozhodnutí komise je v konkrétních případech konečné. Kromě toho může komise udělovat doporučení Facebooku, které pak Facebook může či nemusí implementovat.

Zákaz nesmí být na dobu neurčitou

Komise ale zároveň Facebooku vytkla způsob, kterým zákaz popsal. „Nebylo správné, aby Facebook udělil zrušení účtu na dobu neurčitou,“ shodla se komise. „Facebook nesmí uživateli zapovědět používání platformy na neurčité období, aniž by zároveň neuvedl, za jakých podmínek a na základě jakých kritérií může být účet znovu obnoven.“

„Zákaz na dobu neurčitou“ ostatně ani není uveden v pravidlech Facebooku, což je hlavní z dokumentů, jehož aplikaci Komise posuzuje. „Udělením vágního a nestandardního trestu a následným referováním případu Komisi se Facebook pokusil vyhnout se svým zodpovědnostem,“ uvedla Komise ve svém prohlášení. „Tuto žádost Komise odmítá. Trváme na tom, aby Facebook udělil a zdůvodnil jasný trest.“

Menší část komise pak navrhla, že jedním ze způsobů, jak může Facebook podmínit návrat na platformu, je uznání viny uživatele a zavázání se k dodržování pravidel v budoucnu. Závěrem pak Komise Facebooku vyčetla, že její rozhodnutí u „vlivných“ uživatelů jsou nepřehledná a nesrozumitelná, jelikož není jasné, co je „veřejný zájem“, kterým Facebook obhajuje, proč na slova politiků a veřejných činitelů uplatňuje jiná, obvykle mírnější pravidla.

Naopak komise doporučila, že obsah, který sdílejí osoby s velkým vlivem (ať už politici nebo jiné celebrity), by měl být posuzován specializovaným týmem (izolovaným od politických i jiných vlivů) a případně odstraněn mnohem rychleji, než je tomu u běžných uživatelů.

Facebook na svých stránkách avizoval, že rozhodnutí Komise obdržel a podrobně jej studuje: „Trumpův účet mezitím zůstane nadále zablokován.“

Reklama

Doporučované