Hlavní obsah

Nejvyšší soud řeší potraty v Alabamě. Putuje k němu i druhý, přísnější zákon

Tři roky starý potratový zákon z Alabamy narazil u Nejvyššího soudu. Čeká se, jak zareaguje na ten přísnější.

Reklama

93 procent interrupcí se uskuteční v prvním trimestru, i ty chtějí v Alabamě zakázat. Druhý, přísnější zákon k Nejvyššímu soudu teprve dojde. Podle legislativy, která má začít platit letos v listopadu, by byl umělý potrat v Alabamě (a několika dalších státech) prakticky nemožný.

Článek

Nejvyšší soud USA zablokoval zákon státu Alabama, který zakazoval umělé potraty v druhém trimestru těhotenství. Jedná se ale o legislativu z roku 2016.

Některým dalším státům, jako je například Kansas, Oklahoma, Louisiana nebo Texas, už podobné zákony odmítly soudy na nižší úrovni. Ten alabamský se až k Nejvyššímu soudu dostal jako první.

Podle údajů, které použil k rozhodování soud, je 93 % interrupcí vykonáno během prvního trimestru.

„Je to velké vítězství nejen pro Alabamu, ale pro všechny. Soud nyní chrání naše práva ke svobodnému rozhodnutí o interrupci. Ale válka ještě zdaleka není vyhrána,“ okomentovala pro agenturu AP Staci Foxová, šéfka organizace Plánované rodičovství, která mimo jiné za právo na interrupci v USA bojuje.

Nyní se ale diskutuje zejména zákon z letošního roku, který zakazuje úplně všechny umělé potraty, a to i v případě, kdy se jedná o těhotenství vzniklé ze znásilnění. Ale i tento zákon, který má nabýt platnosti v listopadu, bude čelit soudnímu přezkoumání.

Reklama

Doporučované