Hlavní obsah

Nejvyšší soud zasáhl do dotační kauzy. Zrušil rozsudek nad bývalým náměstkem hejtmanky

Nejvyšší soud rozhodl v kauze ROP Severozápad.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový verdikt Nejvyššího soudu se týká také klíčového svědka v kauze ROP Severozápad Petra Kušnierze.

Článek

Nejvyšší soud zvrátil případ bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy obžalovaného v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech.

Podle písemného znění rozsudku, který tento týden dostal, zčásti zrušil verdikt, podle kterého byl Kouda odsouzen k tříleté podmínce.

Zároveň Nejvyšší soud vrátil zhruba po šesti letech případ opět k ústeckému krajskému soudu. Seznamu to potvrdil Koudův obhájce Vencislav Sabotinov.

Nejnovější rozsudek Nejvyššího soudu se týká také bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. V této kauze si ve vězení odseděl část ze svého sedmiletého trestu.

A těsně předtím, než soud rozhodl, byl propuštěn na svobodu. I u Kušnierze Nejvyšší soud řekl, že se jeho případem musí znovu zabývat soudci v Ústí nad Labem.

Policie uzavírá vyšetřování části kauzy ROP Severozápad.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Kouda podle Sabotinova uspěl v dovolání například s tím, že bez důkazu vrchní soud uvedl, že je napojen na podnikatelsko-politické skupiny.

„V tomto směru Nejvyšší soud apeluje na soudy nižších stupňů, aby se tohoto i dalších obdobných pochybení, na které je v tomto rozhodnutí poukázáno, v novém řízení vyvarovaly,“ uvedl předseda senátu Pavel Šámal.

Podle Nejvyššího soudu se teď soudci budou muset například vypořádat také s tím, že Kouda nejednal z pozice ředitele dotačního úřadů ale byl jen jeden z členů výboru. Ten v poslední fázi řešil, na jaké projekty peníze z Evropské unie půjdou.

„Soud také posoudí, zda je obviněný Pavel Kouda úřední osobou,“ stojí dále v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Kouda i Kušnierz byli obviněni také v nejnovější části této kauzy. Detektivové kromě nich v současné době stíhají dalších 25 lidí.

Na seznamu trestně stíhaných jsou třeba svého času vlivní podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová či někdejší karlovarský hejtman Josef Novotný.

V této fázi policie na konci loňského roku oznámila, že vyšetřování v nejbližší době ukončí.

Reklama

Doporučované