Hlavní obsah

Neklid v maďarských divadlech. Češi je proti Orbánovi podpořili

Foto: Katona József Színház, Seznam Zprávy

Protestující herci budapešťského divadla Józsefa Színháze.

Reklama

V úterním přehledu středoevropského dění se dočtete o protestech maďarských herců proti změnám ve financování divadel i o české podpoře. Věnujeme se i vývoji v Prešově, polské nobelistce Olze Tokarczukové nebo emisím služebních aut německých ministrů. Přehled připravujeme každý všední den.

Článek

Protesty maďarských umělců

Asi dva tisíce lidí v pondělí protestovaly v Budapešti proti utahování šroubů v divadelnictví. Maďarská vláda totiž v pondělí navrhla změny ve způsobu dofinancovávání nezávislých scén, které mají podporu od státu a měst.

Nově by měla o rozdělování peněz rozhodovat Národní kulturní rada. Některé scény se ale bez státní podpory neobejdou a města je sama financovat nedokážou. Otázku tak vzbuzují kritéria, na základě kterých se bude státní podpora rozdělovat. Podle umělců bude rozhodovat postoj k vládě a to, zda nejsou v repertoáru hry, které konzervativcům vadí.

Foto: Profimedia.cz

Pondělní protest v Budapešti.

Ministr kultury má dostat pravomoc odvolávat ředitele divadel. Vláda rychlé změny odůvodňuje nedávným skandálem sexuálního obtěžování v jednom z divadel. Ředitele instituce se jí nepovedlo odvolat. O „kulturním balíčku” se má rozhodovat ve zrychleném legislativním procesu ve středu.

Herci a divadelníci se obávají o narušení umělecké svobody a nezávislosti, které jsou teď podle nich na řadě, poté co si strana premiéra Viktora Orbána podmanila média a soudnictví. V Budapešti v chladném počasí protestovali známí herci, režiséři, diváci, ale i liberální primátor metropole Gergely Karácsony, který nedávno porazil kandidáta Orbánova Fideszu. Pod peticí proti změnám jsou už podpisy více než 50 000 lidí.

Středoevropský deník z 9. prosince:

Podpora dorazila i do činohry českého Národního divadla. „Svobodnou a nezávislou kulturu považujeme za jeden ze znaků zdravé společnosti. Její financování je v zájmu každé zodpovědné politické reprezentace,” cituje z českého prohlášení budapešťské divadlo Józsefa Színháze.

Vývoj v Prešově

Trojice obviněná kvůli výbuchu plynu v panelovém domě v Prešově ze všeobecného ohrožení je ve vazbě. V pondělí o tom rozhodl soud. Do svých domovů se budou moci postupně vrátit lidé bydlící v okolních budovách. Ty mají rozbitá a vytržená okna z rámů, na ty o víkendu vojáci instalovali provizorní fólie.

Při pátečním neštěstí zemřelo 8 lidí. Na území Prešova dál platí mimořádní situace, což otevírá možnosti, aby práce spojené s likvidací následků tragédie zaplatil stát. Město v úterý oznámilo, že ruší novoroční ohňostroj.

Daň za Nobelovu cenu

Ani dva měsíce nestačily polskému ministerstvu financí na to, aby čerstvou polskou nobelistku osvobodilo od daně. To, že Olga Tokarczuková dostane Nobelovu cenu za literaturu, oznámila Švédská akademie 10. listopadu, jen pár dní před polskými parlamentní volbami. Tehdejší ministr financí tehdy hned napsal, že Tokarczuková nebude muset z odměny v přepočtu 21 milionů korun odvádět daň.

Foto: Profimedia.cz

Polská nobelistka Olga Tokarczuková.

Podle rádia RMF FM ale nařízení není ani přesně po dvou měsících podepsané. Přitom právě v úterý odpoledne si Tokarczuková z rukou švédského krále cenu přebírá. Odvést by měla podle polských zákonů 32% daň a další 4 procenta jako solidární poplatek za částku vyšší než jeden milion zlotých (asi 6 milionů korun). Ministerstvo prý potřebný dokument připraví, má čas ještě do konce roku.

Spisovatelka je k vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost kritická. Média spjatá s vládou zase o Tokarczukové píší jako o „antiPolce” a ministr kultury přiznal, že žádnou z jejích knih nikdy nedočetl.

Emise aut s německými ministry

Služební automobily německých spolkových i zemských ministrů nedodržují emisní limity oxidu uhličitého. Vyplývá to ze zprávy německé ekologické organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH), o které píše Der Spiegel. Celkově organizace prověřila 237 vozidel. To s čistým pohonem používalo jen několik zemských ministrů. Naopak těmi nejhoršími znečišťovateli jsou spolkoví ministři dopravy (Andreas Scheuer z CSU) a životního prostředí (Svenja Schulzeová z SPD).

Piráti na Slovensku

Slováci mají své Piráty – tamní ministerstvo vnitra na konci listopadu zaregistrovalo stranu Slovenští piráti. V únorových parlamentních volbách kandidovat nebude, chce ale Slovensko „bez mafie oligarchů s vazbami na kriminální prostředí”. Strana se minulou sobotu stala členem Pirátské internacionály, která sdružuje pirátské strany z celého světa, včetně té české.

Rakouská koalice nejspíš až v lednu

Ještě pomalejší, než se čekalo. Tak vypadá podle deníku Der Standard sestavování nové rakouské vládní koalice lidovců Sebastiana Kurze a Zelených, které vede Werner Kogler. Takzvaná tyrkysově-zelená koalice se ještě nedohodla na klíčových otázkách boje s klimatickou změnou a fiskální politiky. Zatímco za lidovce všechna zásadní rozhodnutí schvaluje předseda Kurz, u Zelených musí rozhodnout 300 delegátů spolkového kongresu. Ten se může sejít těsně před Vánocemi, pravděpodobněji ale až v lednu.

Reklama

Doporučované