Hlavní obsah

Fico a po něm Kiska. Policie zasahuje do volebního boje, říká komentátor

Foto: Profimedia.cz

Robert Fico při předávání demise tehdejšímu prezidentovi Andreji Kiskovi (jaro 2018).

Reklama

Ve čtvrtek obvinění expremiéra Roberta Fica, v pátek exprezidenta Andreje Kisky. Podle komentátora slovenského deníku SME Petera Tkačenka nejde o náhodu, ale o načasované zásahy do kampaně před únorovými parlamentními volbami. „Něco takového je bezprecedentní a nevídané,” říká v rozhovoru pro Seznam k obvinění Kisky. Ten teď vede do voleb stranu Za lidi. Fico je na druhém místě kandidátky Směru.

Článek

Pravděpodobně to spolu souvisí. Já bych k tomu přidal ještě třetí případ. Asi před dvěma týdny byl obviněný Jaroslav Naď – důležitý kandidát opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), kterému šéfuje Igor Matovič. Obvinili ho z toho, že vynášel utajené informace. To se také ukázalo jako absolutní nesmysl.

My tu máme tři měsíce před volbami obvinění tří politicky exponovaných lidí a to bych musel být velmi naivní, abych si myslel, že to spolu nijak nesouvisí. Podle mě je to jednoznačné zatahování policie, respektive Národní kriminální agentury, do předvolebního boje. Neodvažuji se přesně říct, kdo za tím stojí a za jakým účelem, ale určitě to nebude opozice. Budou tam zřejmě nějaké koaliční tlaky, aby policie takovým způsobem konala.

O co jde v kauze, ve které je teď čerstvě obviněn exprezident Andrej Kiska?

Když Kiska kandidoval na prezidenta, šly všechny jeho výdaje na kampaň přes firmu KTAG, což byla jeho firma. A ta firma si dala tyto náklady na volební kampaň do nákladů, což znamená, že si je odpočítávala z daňového základu. To je úplný nesmysl – prezidentská kampaň přece nemůže být předmětem podnikání, protože firmy si mohou dávat do účetnictví, respektive do nákladů, jen věci, které dělají za účelem dosahování zisku a tak dále.

V tomto daňový úřad právem našel pochybení. Prezidentova firma přiznala chybu. Řekli, že si to neuvědomili, zaplatili pokuty a opravili všechna daňová přiznání. To je poměrně běžné v mnoha firmách. Něco úplně jiného pak je, když z toho vyjde trestní stíhání, je to úplně bezprecedentní. Šlo tam o krácení daní, ale ne o karusely nebo vytahování peněz ze systému, ale firma zaplatila méně daní, než měla.

Exprezident Kiska mluví o kampani a spiknutí mafiánských struktur. Zní tato obrana pro případné voliče jeho strany a slovenskou veřejnost důvěryhodně?

Myslím si, že asi i ano. On je teď v kampani jako předseda strany, což znamená, že jeho voliče to nejspíš neodradí. Musíme si uvědomit, jak celý ten typ sporu funguje. Jde o zjevný útok Roberta Fica na Andreje Kisku. Když ve čtvrtek vyšlo najevo obvinění Roberta Fica, procházel kolem novinářů a směrem k nim pak na otázky odpověděl: Zeptejte se Andreje Kisky, kdy bude obviněný on. To znamená, že on už včera věděl, že to obvinění přijde. Tohle schéma je úplně jasné.

Voliče Andreje Kisky jsou na útoky od Fica zvyklí dlouhodobě. Když si vzpomeneme na prezidentskou kampaň před pěti lety, Fico vymýšlel, že je Kiska scientolog a lichvář, ale Kiska ho ve druhém kole voleb i tak porazil na hlavu. V tomhle smyslu jsou Ficova obvinění velmi nedůvěryhodná.

Nemůže to čtvrteční a páteční obvinění být nějakou snahou justice o vyvažování? Včera Fico, dnes Kiska?

Může to tak vypadat. Ale byl by to důkaz toho, jak je slovenská justice strašně problematická a nefunkční. Když ve fotbale udělá rozhodčí špatné rozhodnutí, horší sudí pak začne kompenzovat – tady přidám a tam uberu. Justice ale nesmí takovým způsobem uvažovat, že obviní jednoho odsud a druhého odtamtud. Pokud by to tak bylo, nebyl by to projev emancipace justice, ale naopak projev její absolutní nejistoty.

Co se ještě před parlamentními volbami, které jsou 29. února, dá očekávat?

Myslím si, že tyhle případy budou buď do voleb spát, nebo se zamítnou. Je to v rovině obvinění, není to žaloba, není to před soudem, ale u policistů, respektive prokurátorů. Žádná trestněprávní koncovka tam nebude.

Spíš si myslím, že kampaň bude eskalovat mnoha úniky z policie. V podstatě každý týden několikrát vyjdou najevo šokující zprávy, videa a nahrávky. Naposledy jsme viděli bývalého ministra financí Jána Počiatka, jak u generálního prokurátora naprosto otevřeně lobboval za svou věc a jen tak mimochodem se svěřil, že tehdejší koaliční partner Ján Slota okradl Slovensko o dvě miliardy. Zdálo se mu to náramně vtipné. Takových věcí bude ještě daleko víc.

Čtvrteční obvinění Fica je vůbec první za jeho politickou dráhu. Při všech těch zprávách o mafii, odposleších, nahrávkách a obchodech se zdá být trochu paradoxní, že je Fico obviněný nakonec kvůli facebookovému videu, ve kterém se zastal fašistického exposlance. Mohlo by mu teď před volbami pomoci, kdyby se stylizoval do role oběti? Přetáhl by třeba voliče extremistů?

Řekl bych spíš, že mu to určitě neuškodí. A jestli mu to pomůže? Je velmi nedůvěryhodný. Má svoje jádro, ale to by ho volilo tak jako tak. Noví voliči se mu budou získávat velmi těžko, protože tahle fašistická rétorika zabírá u antisystémových stran. Fico je ale posledních 13 let politicky absolutně nejvlivnější člověk a v podstatě ztělesnění systému.

Se čtvrtečním obviněním Fica byla část politické scény i společnosti spokojená, kvitovala to a považovala to za důkaz nezávislosti justice. Bude to tak i u Kisky?

Tohle si určitě žádný potlesk nevyslouží. Až si přečtete večer servery, budou určitě plné informací o politicky motivovaném stíhání. A musím říct, že se k takovým komentářům pravděpodobně přidám, protože něco takového na Slovensku je bezprecedentní a nevídané.

Reklama

Doporučované