Hlavní obsah

Slovenská policie obvinila Fica z rasismu, hrozí mu až pět let

Foto: Profimedia.cz

Slovenský expremiér Robert Fico.

Reklama

Slovenská policie obvinila expremiéra a šéfa vládnoucí strany Směr Roberta Fica z podněcování rasové nenávisti. Dopustit se jí měl ve videu, ve kterém obhajoval bývalého poslance fašistické strany Naše Slovensko. Jde o vůbec první obvinění Roberta Fica z trestného činu.

Článek

„Mazurek řekl to, co si myslí téměř celý národ, a když popravíte někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu,” říká Robert Fico ve videu, které zveřejnil začátkem letošního září na svém Facebooku.

Zastal se v něm exposlance Milana Mazureka z krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby (LSNS), kterému nejvyšší soud potvrdil odsuzující rozsudek za hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Až pět let za mřížemi

Fica teď kvůli videu ze stejného trestného činu obvinila Národní kriminální agentura spadající pod slovenské policejní prezidium. „I přes to, že nejvyšší soud SR rozhodl, že extremistické výroky exposlance Milana Mazureka jsou trestným činem, a odsoudil ho za ně, Robert F. s nimi měl veřejně souhlasit a svůj postoj šířit na sociálních sítích,” napsala ve čtvrtek odpoledne policie na svém Facebooku.

Ficovi může hrozit až pětiletý trest. Slovenští poslanci už od roku 2012, kdy Fico vládl, nemají imunitu, která by je chránila před trestním stíháním. Hlasování o vydání expremiéra tak nebylo potřeba.

Extremista Mazurek musí zaplatit 10 000 euro a zároveň automaticky ztratil mandát poslance. V roce 2016 mluvil v živém rozhlasovém vysílání o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika, urážel Romy a zmiňoval se o nebezpečí spojeném s islámskými migranty.

V souvislosti s rozsudkem nad Mazurekem kritizoval Fico v září i slovenské soudy. „Respektuji rozsudek nejvyššího soudu proti poslanci Národní rady, panu Mazurekovi, ale zařazuji ho do kategorie mediálních, po kterém budou preference pana Kotleby a jeho strany utěšeně růst,” prohlásil.

Reklama

Doporučované