Hlavní obsah

Nemá to logiku, říká o bonusech pro živnostníky ekonom Tomáš Prouza

Rozhovor s Tomášem Prouzou.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Úterní zasedání vlády přineslo nová opatření, která mají živnostníkům pomoci udržet se v byznysu. Bonusy pro malé a střední podnikatele jsou ale podle prezidenta SOCR Tomáše Prouzy značně nejasné.

Článek

„Jsem překvapený, že vláda zvolila tak složitý přístup v prokazování toho, zda má daný živnostník nárok na bonus. Je tam spousta kritérií, která nemají logiku,“ říká Tomáš Prouza. Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR poukazuje zejména na porovnávání tržeb za první tři měsíce letošního roku s tržbami z prvních tří měsíců roku loňského. „Většina živnostníků měla příjmy bez problému až do poloviny března. Pokud se jim dařilo lépe než v loňském roce, na bonus nedosáhnou. I přesto, že od půlky března jsou na tom špatně,“ upřesňuje.

Těmito kroky by vládní pomoc směrem k živnostníkům a malých a středním podnikatelům končit nemusela. Svaz věří, že další pomoc přijde brzy.

Dalším vládním opatřením je tzv. kurzarbeit. „Ten ale přišel bohužel s týdenním zpožděním. V pátek se mnoho firem rozhodovalo, jestli budou propouštět, a nemohly čekat, až se vláda rozhodne. Kvůli tomuto zpoždění přišly o práci desítky tisíc lidí,“ říká Prouza.

Pomoc by mohla přijít také ve formě odkladů nájemného, což naznačil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Státní podniky jsou dost bohaté na to, aby malým podnikatelům nájemné úplně odpustily. Když uvedu příklad, Správa železnic chvíli vůbec nechtěla slyšet o odpouštění nájemného třeba u malých obchodů na nádražích. Takový obchod nebo restaurace ale ani dva měsíce bez provozu nemusí zvládnout,“ upozorňuje Prouza.

Vláda ve středu zároveň podpořila splátkové moratorium. Generální dluhový pardon bude platit, ovšem nikoliv automaticky. Klient bude muset odklad splátek bance či nebankovnímu poskytovateli úvěrů předem oznámit. Finanční ústav nebude nijak prověřovat důvody, které ho uvrhly do finanční tísně. Úleva bude tříměsíční, ovšem s možností prodloužení až na šest měsíců podle dalšího vývoje ekonomiky.

Reklama

Doporučované