Hlavní obsah

Němci zjistili, že mají více naočkovaných, než se myslelo

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zdravotnictví Spahn s potěšením přivítal informaci o vyšší očkovanosti.

Reklama

Průzkum Institutu Roberta Kocha zjistil, že očkování proti covidu-19 má asi o 3,5 milionu lidí více, než si doposud mysleli. Dobrá zpráva do nadcházejících chladných měsíců, přivítal to s nadšením německý ministr zdravotnictví.

Článek

Německý Institut Roberta Kocha (RKI) předpokládá, že očkování proti covidu-19 má asi o pět procent lidí více, než uvádějí jeho oficiální statistiky. První dávku vakcíny dostalo okolo 84 procent dospělých, plně naočkovaných jich je pak skoro 80 procent. To je o 3,5 milionu lidí více, než RKI doposud uváděl.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn podle agentury AP řekl, že rozdíl mezi statistikami RKI a skutečnými počty spočívá v tom, že v některých případech nebylo očkování nahlášeno. Jde třeba o vakcinaci zaměstnanců velkých firem nebo o lidi, které naočkovaly mobilní týmy. RKI rozdíl odhalil na základě vlastního průzkumu mezi lidmi a upozornil, že statistiky na jeho internetových stránkách udávají „minimální počet naočkovaných“.

Spahn řekl, že díky vyššímu podílu naočkovaných země získává větší bezpečí v nadcházejících chladných měsících, kdy lidé tráví více času ve vnitřních prostorách a koronavirus se snáze přenáší. „Chceme se uváženě a opatrně krok za krokem vracet ke svobodě a normalitě,“ řekl ministr.

Institut Roberta Kocha hlásí také zvýšení zájmu o očkování mezi německými obyvateli. V průzkumu oslovili okolo tisíce lidí a zjistili, že podíl lidí, kteří by se chtěli očkovat, dosahuje v Německu téměř 93 procent, což je více, než se dosud předpokládalo.

RKI ale poukázal na to, že v průzkumu byli zahrnuti pouze lidé, kteří hovoří německy a je možné se s nimi spojit přes telefon. Znamená to tedy, že data nejsou platná na zranitelné skupiny, mezi které patří lidé bez domova nebo nedávní migranti, již nevládnou němčinou.

V Německu, které má asi 83 milionů obyvatel, za středu přibylo 11 640 případů nákazy koronavirem. O týden dříve hygienici nahlásili 12 150 nově odhalených infekcí.

Reklama

Doporučované