Hlavní obsah

Německá justice řeší případ důchodce, který měl ve sklepě tank Panther

Foto: Profimedia.cz

Německá armáda si tank, dělo i torpédo z druhé světové války odvezla v roce 2015.

Reklama

Soud v severoněmeckém městě Kiel v pondělí začal přemítat, zdali čtyřiaosmdesátiletý penzista skladováním vojenské techniky neporušil zákon o kontrole válečného arzenálu.

Článek

Historické vojenské předměty německá armáda v červenci 2015 odvezla ze sklepení ve městě Heikendorf na severu Německa. 20 vojáků Bundeswehru tehdy tank Panther, kterému chyběly pásy, přesouvalo ze sklepa obytného domu na nízkoložný přívěs 9 hodin. Penzista podle německých médií neuvedl, jak tank do sklepení dokázal dostat.

Kromě vzácného historického tanku, který byl na bojišti postrachem svých sovětských, britských i amerických soupeřů, armáda u důchodce nalezla spoustu munice a řadu dalších zbraní, včetně torpéda a protiletadlového děla.

Prokuratura s obhájci nyní jedná o možném trestu. Důchodci podle BBC hrozí podmínka a pokuta až do výše 500 000 eur (12,8 milionu Kč). Klíčovou otázkou podle německých webů je, zdali jsou zbraně stále funkční. V případě, že ano, by se na ně totiž vztahoval Zákon o kontrole válečného arzenálu. Při porušení tohoto zákona by sběrateli hrozil trest ještě vyšší, a to jeden až pět let ve vězení.

Obhajoba tvrdí, že zabavené zbraně již funkční nejsou a že tank z roku 1943 důchodce zakoupil jako šrot. Žádá proto mírnější trest. S pokutou ve výši 50 000 eur (1,2 milionu Kč) by se obhajoba podle deníku Die Welt smířila. Prokuratura ale mezitím naznačila, že některé zbraně a munice stále bylo možné použít.

Soud v Kielu se domnívá, že v současné době jsou tři ze čtyř položek označených jako válečné zbraně nefunkční a nelze je s odpovídajícím úsilím obnovit. „Tank, torpédo a minomet nejsou válečnými zbraněmi ve smyslu Zákona o kontrole válečného arzenálu, protože jako takové již nejsou použitelné,“ uvedl soud.

Jinak to však může dopadnout s nalezeným protiletadlovým dělem, to by podle soudu mohlo stále být funkční. Obhajoba však uvedla, že pro něj obžalovaný neměl k dispozici žádnou munici. Ta by se musela nejprve vyrobit, a to by bylo neúměrně drahé.

Podle obhajoby není funkční žádná ze zbraní, podle dřívějšího prohlášení se jedná o „demilitarizované historicko-muzejní předměty, které nesplňují kritéria válečné zbraně“. Pokud soud dospěje k závěru, že válečné zbraně ani tank skutečně nejsou funkční, penzista by měl podle obhajoby zabavené předměty získat zpět.

Obžalovaný, kterému je 84 let, musí také historickým zbraním najít nový domov. Podle právníka obžalovaného má o koupi tanku Panther, který váží až 50 tun a na délku měří 6,7 metru, zájem jedno americké muzeum. Advokát rovněž uvedl, že se na obžalovaného obrátila řada německých sběratelů kvůli dalším předmětům, mezi nimiž byly i útočné pušky a pistole.

„Ten člověk s tím po Kitzebergu jezdil už při sněhové kalamitě v roce 1978. Někdo má rád staré parní lokomotivy, někdo staré tanky,“ uvedl starosta Heikendorfu Alexandr Orth pro web Süddeutsche Zeitung s tím, že nález pro něj není žádným překvapením.

Mnozí historici podle BBC tvrdí, že Panther byl kromě Tigeru jedním z nejúčinnějších tanků, které Německo během druhé světové války aktivně nasadilo. Panthery nacistické Německo využívalo od poloviny roku 1943 až do konce války v roce 1945. „Vynikající kombinace palebné síly, pohyblivosti a ochrany tanku Panther“ podle historika Stephena Harta sloužila jako „měřítko pro konstrukce tanků i v ostatních zemích“.

Panther byl podle Harta zamýšlen jako protiváha ruského tanku T-34 a jako náhrada tanků Panzer III a Panzer IV. Přestože své předchůdce nikdy plně nenahradil, sloužil vedle nich a těžších tanků Tiger I a II jako hlavní součást německých tankových divizí. Panther měl v podstatě stejný motor jako tank Tiger I, disponoval ale lepším čelním pancířem i průbojnějším kanonem. Byl navíc lehčí, tím pádem i rychlejší.

Při pondělním soudním jednání ve městě Kiel, které leží asi 100 km severně od Hamburku, se právníci snažili zjistit, zda muž svou vojenskou sbírkou neporušil německý zákon o kontrole válečného arzenálu. Tato legislativa upravuje výrobu, prodej a přepravu válečných zbraní. Zbraně určené k vedení války totiž v Německu mohou být vyráběny, přepravovány nebo uváděny na trh pouze se souhlasem spolkové vlády.

Místní úřady se údajně o tom, co se skrývá ve sklepě 84letého penzisty, dozvěděly od kolegů z Berlína, kteří předtím v domě hledali ukradená umělecká díla z dob nacismu. Další slyšení v této kauze proběhne ve středu, rozhodnutí soudu se očekává až příští měsíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované