Hlavní obsah

Německo se z povodní bude vzpamatovávat dlouho, pomáhají i migranti

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé německého Erftstadtu se vracejí domů.

Reklama

Necelé dva týdny po katastrofálních povodních na západě Německa tamní úřady evidují přes 170 zemřelých. Bez velkých šancí na jejich záchranu německé úřady stále pátrají po dalších 150 lidech.

Článek

Naděje na nalezení přeživších po ničivých povodních na západě země pohasínají. Minulý týden to uvedla pro německá média viceprezidentka Spolkového úřadu pro technickou pomoc (THW) Sabine Lacknerová. „Momentálně ještě pátráme po nezvěstných, například při odklízení cest nebo čerpání vody ze sklepů,“ uvedla Lacknerová. „Nyní je však bohužel velmi pravděpodobné, že už oběti nezachráníme, ale jen vyprostíme jejich těla,“ podotkla.

Na základě dat z minulého týdne si nejvíce obětí vyžádala spolková země Porýní-Falc (125) a Severní Porýní-Vestfálsko (47). Jen v nejhůře zasaženém okrese Ahrweiler v Porýní-Falci se nadále pohřešuje 155 osob a 764 lidí bylo ošetřeno se zraněními. Počet lidí postižených řáděním živlu se jen v Porýní-Falci odhaduje na téměř 42 tisíc, uvedla agentura DPA s odvoláním na místní policii.

Obrovské škody utrpěla také infrastruktura, zničeny či poškozeny byly silnice, železnice, mosty, vysílače mobilního signálu, elektrické vedení, plynovody i vodovody. Podle sdělení železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) poškodila povodeň sedm regionálních tratí v Porýní-Falci a Severním Porýní-Vestfálsku natolik, že je bude nutné postavit zcela znovu či je důkladně opravit. Celkově bylo zasaženo na 600 kilometrů tratí.

Rozsah škod ukáží až satelitní snímky

Škody sčítá také zemědělství. Úrodu v zaplavených oblastech buď zcela spláchla voda, nebo jsou pole tak podmáčená, že na ně nemůže vyjet zemědělská technika. Podrobnější obrázek o rozsahu katastrofy bude podle mluvčího zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska definovat až na základě analýzy satelitních snímků.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že odstraňování škod po katastrofálních povodních na západě země bude nejspíše dlouhé. „Budeme k nápravě všech těchto škod potřebovat výdrž s dechem,“ řekla.

Spolková vláda podle DPA odsouhlasila program rychlé pomoci postiženým oblastem. K dispozici dala 200 milionů eur, přičemž stejnou částkou přispějí spolkové země. Celkově by tak na okamžitou pomoc mělo jít 400 milionů eur (10,3 miliardy korun). Peníze jsou určeny pro likvidaci největších škod na domech a komunální infrastruktuře, jakož i pro překlenutí nouzové situace u lidí bez přístřeší.

Kabinet rovněž plánuje vznik miliardového fondu obnovy. O přesné výši prostředků se ovšem rozhodne až poté, co bude možné lépe odhadnout celkový rozsah katastrofy. Německo rovněž hodlá požádat o peníze z Fondu solidarity Evropské unie, který členské země využívají v případech živelních pohrom.

Vláda v Porýní-Falci mezitím odsouhlasila poskytnutí okamžité pomoci až 3 500 eur (90 tisíc korun) na jednu domácnost. Peníze budou vyplácet krizové štáby, přičemž žadatelé nebudou muset předkládat doklady o utržených škodách. Sbírka organizovaná vládou této spolkové země zatím vynesla 6,2 milionu eur (159 milionů korun).

Chceme solidárnost s námi Němcům vrátit

Katastrofální povodně v zemi také vyvolaly obrovskou vlnu solidarity. Pomáhat se rozhodli Němci po celé zemi, kteří do západního Německa vyrážejí na vlastní náklady a poskytují například palivo do odklízecích strojů zdarma nebo přikládají pomocnou ruku. Na některá místa převáží dobrovolníky kyvadlová autobusová doprava zdarma již od brzkých ranních hodin.

„Pomoc přichází především od těch, kteří nejsou (povodněmi) tolik postiženi, a mají tak kapacitu pomoci,“ komentuje vlnu solidarity profesor se zaměřením na katastrofy Martin Voss z Veřejné vysoké školy v Berlíně pro server Deutsche Welle.

V těžce zasaženém městě Sinzing s odklízecími pracemi pomáhají i azylanti ze Sýrie. 28letý Syřan Anas Allakad, který se živí jako překladatel a zdravotník, se rozhodl přijet poté, co viděl hrozivé snímky z místa zkázy na Facebooku. Kromě svého kamaráda Farise Allahhama přes facebookové skupiny pro uprchlíky ze Sýrie zmobilizoval několik dalších Syřanů, kteří na místě pomáhají.

„Německo nám dalo hodně, přivítali nás tu. Teď chceme lidem pomoct my. Němcům, cizincům, komukoliv. Spolupracujeme ruku v ruce a děláme, co můžeme,“ uvedl pro německou Deutsche Welle Allahham. „Když si představím tohle místo, jak tu pomáhají organizovaně tisíce lidí a všichni společně, mám z toho husí kůži,“ popisuje situaci Allakad.

Jakékoliv pomoci si zdevastovaní místní velice cení. „Ti lidé se pro nás obětují, Afričané, Syřané, všichni,“ komentuje vlnu solidarity místní občan Jurgem Geilha. „Pracují od rozbřesku do setmění,“ dodává.

Reklama

Doporučované