Hlavní obsah

Německá policie zveřejnila záznam napadení poslance AfD Magnitze. Incident se odehrál jinak, než jak původně popisoval

Podle policie poslance AfD napadli tři útočníci, z místa následně utekli.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Poslance Alternativy pro Německo Franka Magnitze napadla v pondělí večer skupina tří mužů. Poté, co ho srazili na zem, z místa pachatelé utekli. Magnitze ale dřevěnými tyčemi nenapadli, jak původně poslanec uváděl. Brémská policie po útočnících dále pátrá a vypsala odměnu 3 000 eur za informace, které by pomohly k jejich dopadení.

Článek

Německá policie zveřejnila kamerový záznam, na kterém je vidět průběh napadení poslance pravicové protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) Franka Magnitze. Na něm je vidět, jak Magnitze muži shodí na zem a následně z místa utíkají.

Policie spolkového státu Brémy na svých webových stránkách, kde zveřejnila video, zároveň požádala veřejnost o pomoc při identifikaci tří pachatelů. Za informace, které by pomohly k jejich dopadení, nabídla částku 3 000 eur (více než 75 tisíc korun).

Frank Magnitz se stal obětí napadení v pondělí večer, když odcházel z divadla. Magnitz původně tvrdil, že na něj agresoři zaútočili kusem dřeva. Podle vyjádření prokuratury však útočníci poté, co Magnitze povalili na zem, v útoku nijak nepokračovali a z místa utekli. To je zjevné i z nahrávky zveřejněné brémskou policií.

Vedení AfD původně hovořilo o pokusu o vraždu, Magnitz později uvedl, že mohlo jít jen o loupež.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

Není zatím také jasné ani to, zda byl útok politicky motivovaný, jak tvrdili například Magnitzovi spolustraníci z AfD i sám napadený politik. Předseda AfD Jörg Meuthen incident označil za „levicový teror”.

Útok na zákonodárce odsoudili zástupci všech německých parlamentních stran včetně kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Doporučované