Hlavní obsah

Německé stadiony se zbarví do duhové. Na protest proti UEFA i Maďarsku

Foto: Profimedia.cz

Domov Bayernu Mnichov Allianz Arena nasvícená duhovými barvami (červenec 2016).

Reklama

Politické gesto. S tímto odůvodněním Evropská fotbalová asociace zamítla návrh mnichovského starosty Dietera Reitera na nasvícení místní Allianz Areny do duhových barev. Mělo jít o symbol podpory sexuálním menšinám.

Článek

Souboj nejen na trávníku. Tak možná bude vypadat zápas mezi Německem a Maďarskem v rámci posledního kola skupinové fáze fotbalového Eura. Ve středu se mnichovská Allianz Arena měla rozzářit v barvě duhy jako symbol podpory sexuálním menšinám a také na protest proti novému zákonu v Maďarsku, který mimo jiné zakazuje osvětu ve školách týkající se sexuálních menšin.

Evropská fotbalová asociace (UEFA) ale nápad starosty bavorského města zamítla. „UEFA je politicky i nábožensky neutrální organizace. A protože v tomto případě šlo o krok namířený proti maďarské vládě, jsme návrh zakázali,“ uvedla UEFA v prohlášení. Asociace Mnichovu nabídla, aby takto svou arénu nasvítil jindy, musí jít ale o termín mimo konání letošního Eura.

Ještě v srpnu 2019 přitom oficiální twitterový účet UEFA sdílel příspěvek, podle kterého bude později odložené Euro 2020 „šampionátem pro všechny“. Rozhodnutí asociace ohledně nasvícení mnichovského stadionu už ale ocenil například maďarský ministr zahraničí. „Díky bohu, že ve vedení evropského fotbalu stále převládá zdravý rozum, a to se nepřipojilo k politické provokaci. UEFA učinila správné rozhodnutí,“ uvedl Péter Szijjártó.

Reakce německých fotbalových klubů i vedení Mnichova na sebe nicméně nenechala čekat. Vedení bavorské metropole označilo rozhodnutí UEFA za „ostudné“ a starosta města Reiter označil návrh UEFA na nasvícení stadionu v jiný den za „směšný protinávrh“.

„Považuji za hanebné, že nám UEFA zakazuje jít příkladem v oblasti rozmanitosti, tolerance, úcty a solidarity,“ cituje prohlášení Dietera Reitera stanice Deutsche Welle. „Jsem také zklamaný z DFB (Německá fotbalová asociace), která navzdory drtivému souhlasu v celé zemi nebyla ochotna se rozhodnutí postavit,“ dodal Reiter.

Reiter také oznámil, že Mnichov bude v den zápasu s Maďarskem vyzdobený duhovými barvami. O kroku bude ještě hlasovat rada města, duhové vlajky by se ale měly objevit na radnici a stejnými barvami by měla být osvětlená místní televizní věž Olympiaturm. „Nenecháme UEFA, aby nám zabránila vyslat silný signál do Maďarska,“ dodal Reiter.

V barvách duhy se pak rozzáří také některé německé stadiony včetně těch největších. V čase zápasu mezi Německem a Maďarskem tak bude v duhových barvách zářit například olympijský stadion v Berlíně, domácí stadion 1. FC Köln v Kolíně nad Rýnem, frankfurtská Deutsche Bank aréna nebo domácí stadion Wolfsburgu Volskwagen Arena. „Pokud jde o toleranci a lidská práva, počítejte s námi,“ uvedla na svém twitterovém účtu správa berlínského stadionu.

Podporu Mnichovu a LGBT komunitě pak na Twitteru vyjádřil například útočník francouzské reprezentace Antoine Griezmann. Hamburský druholigový klub FC St. Pauli pak ve svém prohlášení na sociálních sítích apeloval na společenskou odpovědnost fotbalu, který by se měl podle klubu postavit za „svět, ve kterém každý může milovat toho, koho chce“.

Kvůli sporu mezi Mnichovem a UEFA se také v Německu znovu otevřelo téma homofobie ve sportu. Podle nevládní organizace CSD Deutschland hájící práva sexuálních menšin má profesionální fotbal stále problém s homofobií. Sportovci podle organizace čelí „zostuzování, urážkám a sociálnímu vyloučení“.

„Dnes jsou otevřeně homosexuální jen ti profesionální sportovci, kteří už jsou po skončení své kariéry,“ cituje Deutsche Welle Kaie Bölleho z CSD Deutschland.

Letos v únoru se více než 800 německých fotbalistek a fotbalistů ve spolupráci s fotbalovým časopisem 11Freunde zavázalo podporovat všechny homosexuální hráče a hráčky v rámci kampaně „Ihr könnt auf uns zählen“ („Můžete se na nás spolehnout“).

Nejde o první spor mezi německou stranou a UEFA ohledně podpory LGBT+ komunity. Brankářská jednička a kapitán německého výběru Manuel Neuer, pro něhož je Bayern Mnichov Allianz Arena domovem, nosí duhovou kapitánskou pásku už od přípravného zápasu s Lotyšskem ze začátku června.

UEFA následně Neuera prošetřovala, zda nošením takto barevné pásky neporušuje pravidla, řízení ale nakonec zastavila. Páska byla vyhodnocena jako týmový symbol diverzity, a tedy i dobré věci. Proto tým nebude čelit disciplinárnímu řízení,“ citovala Německá fotbalová asociace dopis od UEFA.

Reklama

Doporučované