Hlavní obsah

Facka Orbánovi: Mnichov chystá netradiční výzdobu stadionu na Euru

Foto: Profimedia.cz

Brankář německého týmu Manuel Neuer nastupuje na turnaji s kapitánskou páskou v barvách duhy.

Reklama

Naděje maďarského premiéra Orbána, že bude Budapešť hostit semifinále i finále mistrovství Evropy, se snižují. Přeložení zápasů z Wembley kvůli covidovým opatřením brání mj. rasismus maďarských ultras.

Článek

K oslavě fotbalu, jakou bývá finále evropského šampionátu, patří i plný stadion. I proto Evropská fotbalová asociace (UEFA) v posledních dnech zvažovala, že by semifinálová utkání i finálový zápas letošního turnaje přeložila z londýnského Wembley do Budapešti. Vyhnula by se tak britským koronavirovým opatřením a zajistila by finále před plnými tribunami. Londýnský stadion by naopak mohl nabídnout jen kapacitu 50 procent diváků.

Maďarsko, které ale kvůli autoritářskému režimu premiéra Viktora Orbána nemá v Evropě právě nejlepší pověst, dalo v posledních dnech kritikům další munici. Nejdříve se při zápase Maďarska proti Portugalsku objevil v hledišti homofobní transparent, poté na střelce dvou branek v zápase Cristiana Ronalda domácí fanoušci pokřikovali, že je homosexuál. Při dalším zápase s Francií se pak z tribuny domácích ultras ozývaly rasistické výkřiky. Jejich terčem byli mistři světa N’Golo Kanté, Paul Pogba a Kylian Mbappé, informoval server 20minutes.

UEFA už kvůli těmto incidentům jmenovala „etického a disciplinárního komisaře“, který by měl celou záležitost vyšetřit. Přeložení zápasů z Wembley se za těchto okolností zdá už mnohem méně pravděpodobné.

Zajímavý může být i poslední zápas v „maďarské“ skupině, v němž se domácí Němci utkají v Mnichově právě s Maďary. Starosta Mnichova Dieter Reiter požádal UEFA, aby mohl Allianz Arenu nasvítit barvami duhy – chce tak protestovat proti maďarskému zákonu zakazujícímu „propagaci homosexuality u nezletilých“. Jinými slovy – Orbánova vládní strana Fidesz by zakázala vzdělávací nebo kulturní programy, v nichž by byla zmíněna homosexualita.

Asociace maďarských nakladatelů a knihkupců (MKKE) už upozornila, že výše zmíněný zákon by mohl vést k zákazu děl řady zásadních autorů, ať už jde o Williama Shakespeara, v jehož hrách si postavy oblékají oděvy pro opačné pohlaví, nebo o antickou básnířku Sapfó, jež psala verše o lásce osob stejného pohlaví.

„V žádném případě nesouhlasíme se zakrýváním pedofilie, která je zločinem, a ani sexuální orientace, což je základní lidské právo,“ uvedla v prohlášení MKKE.

„Pro Mnichov jako hlavní město spolkové země je důležité viditelně upozornit na solidaritu s LGBT komunitou v Maďarsku, která trpí současným striktním homofobním a transfobním zákonem maďarské vlády,“ citovala z prohlášení mnichovského zastupitelstva stanice ESPN. Konečné slovo budou mít nicméně činovníci UEFA.

Fotbalová asociace už také oznámila, že nebude trestat německého brankáře Manuela Neuera za to, že na turnaji nastupuje s kapitánskou páskou v barvách duhy. Fotbalisté by sice podle jejích pravidel neměli nosit „politické symboly“, které často končí pokutou pro národní asociaci, v tomto případě ale dospěla k závěru, že jde o „symbol diverzity, a tedy dobrou věc“.

Reklama

Doporučované