Hlavní obsah

Německo hlásí „začátek čtvrté vlny pandemie“. Restrikce zatím nepřitvrdí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Německu ve čtvrtek přibylo 9 280 nakažených koronavirem. Podle agentury DPA o tom dnes informoval Institut Roberta Kocha (RKI), podle něhož v Německu začala čtvrtá vlna covidové epidemie.

Článek

Již třetí den v řadě se v Německu drží denní přírůstek nad 8 000, před týdnem bylo infikovaných 5 578. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden, v Německu setrvale roste od začátku července a blíží se hranici 50. Momentálně dosahuje hodnoty 48,8, podobné výše dosahovala incidence naposledy koncem května. Ve čtvrtek byla na úrovni 44,2, před týdnem 30,1.

Německá stanice Deutsche Welle doprovodila informace o průměrné incidenci upozorněním, že o celkové situaci vypovídá neúplně, protože jsou mezi jednotlivými regiony silné výkyvy. Například severské město Kiel je na incidenci 107,4, Hamburk s Berlínem na 68,8 a 50,3 a třeba spolková republika Sasko-Anhaltsko má méně než 10.

Do konce června platil mezník 100 případů na 100 000 lidí za hranici, od které Německo zpřísňovalo restrikce. Nyní ale úřady přihlíží i na jiné ukazatele, jako například na množství hospitalizací pacientů s covidem, které podle RKI zůstává nízké.

Institut také ve své pravidelné týdenní zprávě uvedl, že hnacím motorem šíření nákazy v Německu jsou především mladí lidé, z nichž část se nakazila na dovolené v zahraničí, například na Balkáně, ve Španělsku nebo v Turecku. Institut pozoruje podobný trend šíření epidemie jako minulé léto s tím rozdílem, že tehdy nebylo k dispozici očkování.

Od začátku pandemie se v Německu, které má 83 milionů obyvatel, prokázala nákaza u 3,85 milionu lidí. Více než 3,69 milionu lidí se již uzdravilo. Naopak 91 956 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, z toho 13 ve čtvrtek. Plně očkovaných je v Německu 58 procent populace, na 64 procent obyvatel dostalo alespoň jednu dávku covidové vakcíny.

Reklama

Doporučované