Hlavní obsah

Covid dostal do nemocnic nejvíc lidí pod 50 od začátku pandemie, varují USA

Foto: Getty Images

Pacient s těžkým průběhem onemocnění covid-19 (ilustrační obrázek).

Reklama

Nejvyšší nárůst hospitalizací ukazují data u lidí po třicítce a u mladších 18 let. Spojené státy proto apelují na světové lídry, aby se letošního zasedání OSN neúčastnili osobně, ale skrze video.

Článek

Spojené státy se potýkají s rekordními čísly hospitalizovaných. A to ve věku pod 50 let, ukazují nejčerstvější data. Největší nárůsty hospitalizací pak zaznamenaly věkové skupiny třicátníků a pak lidí mladších 18 let. O nárůstu případů mezi těmito věkovými skupinami informovalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Předchozího rekordního počtu hospitalizovaných ve věku do 50 let dosáhly USA v únoru tohoto roku.

Drtivá většina Američanů, kteří kvůli covidu pobývají v nemocnici, není očkovaná. Míra lidí, kteří se v USA očkují, navíc klesá společně s věkem. Nejmladší skupina občanů způsobilých k očkování je tak zároveň tou s nejnižší proočkovaností. Děti do 12 let na vakcínu stále nárok nemají.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varuje, že pokud nebude omezena současná vlna nákazy, počty hospitalizovaných mohou během měsíce u všech věkových kategorií dosáhnout nových rekordních čísel.

Obě dávky očkování obdržela jen o něco málo více než polovina Američanů. Alespoň 70 % jich pak má první dávku. Vedoucí představitelé USA ve středu opět vyzývali občany, aby se nechali očkovat. „Stále se jedná o pandemii neočkovaných,“ uvádí k situaci Jeff Zients, který je zmocněncem Bílého domu pro řešení pandemie.

Šíření delta varianty v kombinaci s nízkou mírou očkování dovedlo nemocnice v mnoha státech USA na pokraj svých sil a možností. Jsou zahlcené a nemají volná lůžka pro nově příchozí pacienty s kritickým průběhem onemocnění covidem-19. Musí je tak posílat letadly, helikoptérami a sanitkami stovky mil daleko od domova, aby mohli být léčeni.

Raději nejezděte, radí USA světovým lídrům

Spojené státy americké se snaží na neutěšenou pandemickou situaci adekvátně reagovat a co nejvíce zmírnit potenciální riziko. Světovým lídrům a ministrům tak radí, aby se výroční valné hromady OSN účastnili raději přes video než osobně. Do New Yorku se příští měsíc chystají zástupci více než 150 zemí a hrozí, že by se mohlo jednat o akci s masovým šířením nákazy.

Zástupci USA ve zprávě adresované ostatním 192 členským zemím OSN vyzvali, aby i další zasedání a doprovodné akce, které hostí USA, proběhly virtuálně. Ve středu o tom informovala agentura AP.

Podle USA přivádějí zasedání do New Yorku cestovatele, a „zbytečně tak zvyšují riziko pro místní komunitu, Newyorčany i ostatní cestovatele“. Očekává se, že na setkáních na vysoké úrovni se bude diskutovat o klimatické krizi, koronavirových vakcínách, energetice a dvacetiletém výročí Světové konference OSN proti rasismu.

Reklama

Doporučované