Hlavní obsah

Německo změní pravidla testování na covid. Neočkované čekají komplikace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Německu se od 11. října změní pravidla ohledně proplácení rychlotestů na covid-19. Jedním z důvodů tohoto rozhodnutí má být podle místních médií motivace co největšího množství Němců nechat se očkovat.

Článek

Změna pravidel znamená také proměnu hlavní německé zbraně proti pandemii, tedy systému 3G. Podle něj se v zemi lidé při vstupu do vnitřních veřejných prostor musí prokázat dokladem o očkování (geimpft), dokladem o prodělání covidu-19 (genesen), nebo negativním testem (getestet). Právě poslední pilíř strategie 3G se ale od podzimu může pěkně prodražit.

Podle materiálů německého ministerstva zdravotnictví, které má k dispozici deník Business Insider, se bude testování zdarma nadále týkat jen čtyř skupin obyvatelstva. Nárok na proplacený test budou mít stále osoby, které se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, dále skupiny obyvatelstva, pro které není očkování doporučeno úřady (jako těhotné ženy a děti mladší dvanácti let), lidé s příznaky onemocnění covidem-19 a osoby v pravidelném kontaktu s vysoce rizikovými pacienty.

Zvláštní kategorií jsou pak děti a mladiství ve věku od 12 do 17, jejichž očkování úřady doporučily teprve nedávno. U nich ministerstvo zdravotnictví prodloužilo lhůtu, během níž se lze nechat otestovat zdarma do konce listopadu. Do té doby tak budou mít lidé v tomto věku čas nechat se naočkovat.

Kdokoli ale nepatří do žádné z uvedených skupin, si bude muset testy na covid-19 od října sám zaplatit. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že rychlotesty financované daňovými poplatníky už nelze odůvodnit, protože každému bylo nabídnuto očkování. „Vzhledem k tomu, že očkování je nabídnuto v podstatě všem občanům, převzetí nákladů za všechny testy federální vládou, a tedy i daňovými poplatníky, již není vhodné ani nutné,“ cituje resort server Local.

Za každý milion rychlotestů vláda podle svého vyjádření ušetří až 10 milionů eur (více než 250 milionů korun), dalších 3,5 milionu eur pak má ušetřit na potřebném materiálu a personálu. „Nabídka bezplatných rychlotestů pro asymptomatické osoby proto v této podobě nebude pokračovat,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Právo na test zdarma ale budou mít stále lidé, kteří mají příznaky onemocnění covidem-19. V tomto případě jde ale většinou o PCR test, který je hrazen ze zdravotního pojištění, píše Local.

Kolik ale testy budou stát, není stále jasné. Německé ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že ceny testů zatím nelze odhadnout. Mluvčí resortu pro deník Focus Online uvedla, že vše bude záviset na „volném trhu“. Vláda dosud poskytovatelům testování proplácela rychlotesty v hodnotě 11,50 eur (okolo 290 korun), za PCR testy pak vláda platila 43,56 eur (okolo 1100 korun).

Podle mluvčí resortu by testy, které si budou lidé hradit sami, neměly být výrazně dražší. Před rozhodnutím, že bude ceny testů hradit stát, se cena rychlotestu podle serveru Local v lékárnách pohybovala mezi 20 až padesáti euro.

Cena testu se v Německu liší podle testovacího místa. Například na mnichovském letišti vyjde PCR test na 128 euro s garancí výsledku do dvou až čtyř hodin, rychlotest pak na 45 eur. Například frankfurtské letiště nabízí levnější testy, ale s pozdějšími výsledky. PCR test zde vyjde na 80 eur, na výsledky si ale musíte počkat až dvanáct hodin. Cena rychlotestu se zde pak pohybuje okolo 29 eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované