Hlavní obsah

Nepůjde to dobrovolně? Tak vám očkování budeme muset nařídit, varuje Fauci

Foto: Profimedia.cz

Vládní epidemiolog americké vlády Anthony Fauci.

Reklama

Američané se podle vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho musí dále očkovat. Pokud se tak nestane, bude podle něj zásadní na různých úrovních společenského života nastavit očkovací povinnost.

Článek

Americký prezident Joe Biden minulý čtvrtek představil nový plán federální vlády v boji proti nemoci covid-19, podle nějž na 100 milionů Američanů musí být očkováno nebo pravidelně podstupovat testy na koronavirus. Nařídil tak například, že všechny americké firmy s více než 100 zaměstnanci budou muset od svých pracovníků vyžadovat očkování nebo týdenní testy na koronavirus. Toto opatření se bude týkat asi 80 milionů Američanů. „Nejde o svobodu nebo osobní volbu, ale o ochranu sebe a svého okolí,“ odůvodnil rozhodnutí Biden.

Přední epidemiolog americké vlády Anthony Fauci nicméně v neděli pro americkou CNN uvedl, že bude potřeba vydat „mnohem mnohem víc nařízení“ nad rámec toho Bidenova o povinnosti očkování. Uvádí, že jde o jedno z mála efektivních rozhodnutí, jak lidi k očkování motivovat v případě, že už tak nebylo učiněno dřív. Jako příklad institucí, které by v budoucnu mohly očkování povinně vymáhat, uvedl univerzity nebo firmy.

„Věřím, že tím se věci změní. Nemyslím si, že lidé přijmou, že nesmí nechodit do práce nebo do školy. Naočkují se. Chtěli bychom, aby se očkovali dobrovolně, ale pokud to nefunguje, musíte mít připravenou alternativu,“ vysvětlil.

Nová nařízení prezidenta Bidena vyvolala minulý týden nadšení i kritiku. „Věřím, že rozhodnutí nejen zlepší veřejné zdravotnictví, ale dodá to lidem také klid v duši,“ řekl v neděli pro americkou CNN šéf federálního úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy. Proti němu se vymezil guvernér amerického státu Arkansas Asa Hutchinson. „Je to velmi vážný, smrtelný virus a všichni se společně snažíme dosáhnout co nejvyšší proočkovanosti v populaci. Problém je, že já se snažím čelit očkovacímu odporu, ale prezidentovo rozhodnutí to ještě víc ztíží,“ řekl pro americkou televizi NBC Hutchinson.

Čtvrtá vlna covidu-19 se ve Spojených státech zdá být pro tuto chvíli za svým vrcholem, co se týče přírůstku nákaz. Bilance hospitalizací zatím výrazněji neklesá a drží se okolo 100 tisíc.

Podle dat amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je plně naočkovaných v kategorii nad 12 let 63 procent populace. USA zahájily očkovací kampaň mezi prvními zeměmi na světě a dlouho v tomto směru patřily k lídrům, nyní se ovšem propadají ve srovnání s dalšími vyspělými ekonomikami. Podle deníku New York Times patří USA nově poslední příčka mezi zeměmi skupiny G7, pokud jde o podíl populace s alespoň jednou dávkou vakcíny. Statistiky deníku ukazují, že USA už mají s 54 procenty celkové populace (včetně dětí) menší podíl plně naočkovaných obyvatel než Česko.

Reklama

Doporučované