Hlavní obsah

Německý startup začne převážet lidi v létajících taxících

Takto vypadá létající taxi společnosti Lilium.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Německá společnost Lilium specializující se na vývoj elektrických letounů upoutala pozornost při testování svého autonomního létajícího taxíku.

Článek

Jako cíl si společnost Lilium klade do roku 2025 představit soubor služeb vzdušné přepravy a to nejen ve velkých metropolích, ale i mezi jednotlivými regiony. Mnichovský startup jde svým vizím naproti, proto do svého týmu vývojářů přijal například leteckého veterána ze společnosti Airbus, který stojí za úspěšným letounem Airbus A350.

Už během letošního května firma zveřejnila záběry jejich vzdušného taxíku, který se vznášel bez pilota několik metrů nad zemí.

Video, které Lilium zveřejnilo po dokončení prvního testování autonomního letounu dokazuje, že společnost ve vývoji pokročila, zejména ve schopnosti horizontálního vzletu a přistání, což je pro tento typ letounu klíčové.

Lilium aktuálně oznámilo, že dokončilo první testování autonomního letounu.

Lilium

Společnost byla založena v roce 2015.

Hodnota celkové investice do startupu – 100 milionů dolarů.

V roce 2025 plánuje expandovat na komerční trhy.

A co může letadlo Lilium Jet nabídnout za vybavení?

Ve své výbavě disponuje například 36 polohovatelnými tryskovými motory. Do jeho kokpitu se vejdou aktuálně dvě osoby. Brzy to má však být až osob pět. Co se týká provozních emisí, společnost se chlubí přesně nulovou hodnotou.

Německé Lilium se snaží vyvinout letoun, který má dosáhnout rychlosti až 300 kilometrů v hodině s doletem také až 300 kilometrů.

Kromě úspěšného testování startup slaví také dokončení svého prvního výrobního závodu. Jejich plánem je do roku 2025, kdy firma očekává, že jejich letoun vzlétne pro komerční účely, vyrobit stovky letounů.

A jak vypadá finanční stránka společnosti?

Lilium, společnost závislá na svých investorech, zatím stojí pevně na nohou. Podle informací Reuters firma nejprve získala od svých investorů finanční injekci 100 milionů dolarů. V přepočtu asi 2,3 miliardy korun.

Teď německý startup čeká na další kolo financování, ve kterém by se mělo jednat až o 500 milionů dolarů. V přepočtu na českou měnu až 12 miliard korun. Jestli ale Lilium své investory našlo, zatím zveřejněno nebylo.

Reklama

Související témata:

Doporučované