Hlavní obsah

Nemoc, která vysává peníze. Čech přišel o desítky milionů

Stálo mne to desítky milionů, říká František Trantina o své někdejší závislosti. Ztrátu peněz přesto nepovažuje za to nejhorší, co se mu přihodilo.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Ještě před pár lety se nemohl od automatů odtrhnout. Dnes se jim František Trantina obloukem vyhýbá. S hraním dokázal přestat a lidem, kteří mají problém, naopak pomáhá.

Článek

„Patologický hráč je pořád upnut k myšlence, že vyhraje. Všechno zaplatí a všechno se změní. Ale on s tím hraním nedokáže přestat,“ vysvětluje František Trantina, jak gambler nad hraním uvažuje.

Sám takový pocit dobře zná. Na automatech byl závislý několik let a prohrál miliony.

„Stálo mě to strašně moc, desítky milionů. Ale daleko horší byl ztracený čas, kdy jsem myslel jen na hazard a nebyl jsem schopný dělat nic jiného,“ říká s odstupem let.

Své dluhy postupně splácí. Navíc začal na 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity studovat adiktologii, vědu zabývající se závislostmi, jejich prevencí, původem i léčbou. Proto, aby patologickým hráčům uměl sám odborně pomoci.

Každé pondělí se s nimi setkává při terapiích v bohnické léčebně. „Mnohem víc dokážu chápat, čím procházejí a proč to dělají,“ vysvětluje.

Léčba se přitom téměř neliší od terapií pro jiné druhy závislosti - třeba na alkoholu. Léky neexistují, jde o to hráče naučit, jak hazardu odolávat, přestat na něj myslet a připravit ho i na pozdější život úplně bez něj.

Můj příběh je stejný jako u tisíců dalších Čechů. V jednom se liší, říká Trantina v následujícím videu:

Video: Pavel Cyprich

„Ten život potom je složitý. Nemáte žádné přátele, protože jste všechny podvedl nebo okradl. Nemáte žádné peníze, jen dluhy. A těžko hledáte nějakou životní náplň,“ dodává bývalý hráč.

Úspěšnost léčby je podle odborníků zhruba 50 procent. A stejně jako třeba u alkoholu se bývalý gambler musí zříct hazardu navždy.

Neprohraj život

František Trantina také rozjel web neprohrajzivot.cz, který lidem se závislostí na automatech pomáhá zorientovat se, kam se obrátit pro pomoc nebo jak si přiznat, že problém nastal.

Kdo hraje, může si na stránkách udělat test, který napoví, jestli už mezi patologické hráče náhodou nepatří. Sedm kladných odpovědí z dvaceti otázek značí problém.

Test patologického hráče (výběr z otázek)

• Půjčil jste si někdy peníze, abyste financoval hazardní hru? • ANO NE

• Prodal jste někdy něco, nebo jste zastavil nějakou věc, abyste financoval hazard? • ANO NE

• Nechce se Vám používat peníze z hazardu pro normální účely? • ANO NE

• Způsobuje hazard to, že se nestaráte o prospěch rodiny? • ANO NE

• Hrajete někdy hazardní hru déle, než jste měl původně v úmyslu? • ANO NE

Gamblerů jsou v Česku desítky tisíc

Češi mají automaty i jiné druhy hazardu rádi. Podle nejnovějších údajů Národního střediska pro drogy a závislosti je v Česku přes 100 tisíc pravidelných hráčů a skoro půlka z nich jsou gambleři, kteří jsou závislí.

Problém si ovšem většina z nich nepřipouští, nebo ho nechce řešit. Loni se tak se závislostí na hazardu v Česku léčily pod dohledem specialistů jen necelé dva tisíce lidí.

„Závislost často končí nějakou závažnou trestnou činností, někdy i násilnou. Běžné jsou i sebevraždy,“ doplňuje František Trantina.

Nonstop jedině bez automatů

Tuzemský hazard dostane i proto od Nového roku nová pravidla.

Podle nich například podnik, který bude mít automaty, jich bude muset vlastnit nejméně 15. Ministerstvo financí tím chce docílit toho, aby nebyly tolik dostupné a zmizely z hospod, které měly třeba jen tři, když si některý z hostů chtěl na chvíli zahrát.

„Předpokládáme, že už tím samotným poklesem dostupnosti hazardu dojde k velmi významnému poklesu nových závislých,“ řekl Seznamu Ondřej Závodský, náměstek ministra financí.

Pro herny je také nově stanovena otevírací doba – povinně budou mít zavřeno od tří ráno do deseti dopoledne a omezí také sortiment zboží, který mohou hráčům nabízet.

Hazardní společnosti si 25 let dělaly, co chtěly. Stát jim to dovolil

Tuzemský hazard dostane užší mantinely i jinde.

Změní se třeba pravidla pro sázení na internetu, kde sice přibudou dosud nedostupné hry, ale ministerstvo chce blokovat nelegální weby, na kterých často sází nezletilí.

Podle kritiků není zákon ovšem úplně stoprocentní a navíc vyvolává řadu sporů třeba kvůli blokování nelegálních hazardních webů. Drtivá většina internetových firem krok považuje za plíživou cenzuru webu.

O tom, které stránky se budou blokovat, totiž nerozhodnou soudy, ale úředníci Ministerstva financí.

I podle bývalého hráče ovšem nová pravidla leccos kolem hazardu zlepší.

„Hazardní společnosti si tady 25 let dělaly, co chtěly. Právem, když jim to stát dovolil. Tyto změny jsou teď maximum, čeho lze dosáhnout,“ dodává František Trantina.

Češi loni prosázeli přes 150 miliard korun, 30 z toho zůstalo hazardním společnostem. Ty pak státu na daních odvedly zhruba osm miliard korun.

Reklama

Doporučované