Hlavní obsah

Nemocnice a plazmacentra shánějí kvůli výzkumu vyléčené „koropacienty“

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Česko se zapojilo do mezinárodního projektu výzkumu nového léčivého přípravku proti koronaviru. Kvůli protilátkám odebírá plazmu lidem, kteří prodělali covid-19.

Článek

Ústřední vojenská nemocnice a Fakultní nemocnice v Olomouci a Hradci Králové začaly odebírat vzorky plazmy pacientů, kteří prodělali covid-19. K nim přibyla také tři soukromá plazmacentra - Sanaplasma, Mojeplazma a Plasmafera.

Například Sanaplasma vyzývá na svých internetových stránkách možné dárce, vyléčené z nemoci covid-19, aby se sami přihlásili. Pracoviště v Česku zatím odebrala vzorky od zhruba padesáti dárců, kteří museli být prokazatelně nakažení koronavirem.

„Musí ale být už plně zdrávi a od vymizení příznaků musí uběhnout nejméně 14 dní a dále pak musí splňovat všechny podmínky pro dárcovství jako každý jiný dárce plazmy,“ vysvětluje Milan Malý, předseda Sdružení pro Plazmaferézu a majitel dárcovského centra Unicaplasma.

Také FN Olomouc prosí vyléčené, aby pomohli ostatním. Primářka transfuzního oddělení Dana Galuszková se osobně obrací na dárce na stránkách nemocnice. „Po kontrolním druhém testu, který stvrzuje vaše uzdravení, byste právě vy mohli prospět jiným nemocným a pravděpodobně i zachránit lidské životy.“

Plazma takových dárců totiž obsahuje protilátky proti novému typu koronaviru a první studie provedené čínskými a následně americkými, španělskými a italskými lékaři, prokázaly, že při podání akutně nemocným zmírňuje průběh nemoci i následky.

„Česká republika má jedinečnou příležitost zapojit se do mezinárodního projektu, který má dobrou šanci na úspěch. Kromě nás se dosud zapojily USA, Rakousko, Maďarsko. Další země to plánují,“ řekl David Viochna, místopředseda Sdružení pro plazmaferézu a zástupce společnosti Sanaplasma.

Součástí mezinárodní aliance jsou výrobci léků z krevní plazmy a její zpracovatelé. Založila ji japonská farmaceutická firma Takeda společně s CLS Behring.

Reklama

Doporučované