Hlavní obsah

Nemocnice se vrací k odloženým operacím, strach o zdraví lékařů zůstává

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Nemocnice kvůli koronaviru přešly do pohotovostního režimu. Teď jim ministerstvo dává povel k postupnému restartu.

Reklama

České nemocnice se po týdnech v útlumu připravují na restart. Některé odložené operace už nepočkají, a zdravotníkům tak v boji s koronavirem v mnoha ohledech začíná další směna.

Článek

Mimořádné opatření od půlky března omezilo zdravotní výkony plánované péče v nemocnicích na minimum. Operace, které bylo možné odložit, se často přesouvaly na jiný termín. Zdravotníci díky tomu mohli vyčlenit velkou část intenzivní péče pro pacienty s covid-19. Změnil se i celkový pracovní režim - personál se rozdělil na týmy, někde se upravila i pracovní doba.

Kapacita lůžek ale zatím vysoce převyšuje potřeby hospitalizovaných s koronavirem, a tak se postupně nemocnice mohou k takzvaným elektivním výkonům vracet. Stále ale mají alespoň část lůžek nechat volných a testovat na koronavirus všechny pacienty, které čeká operace.

„Je jasné, že normální podmínky pro provoz zdravotnických zařízení nastanou až v řádu týdnů, nicméně již v této době je nutné přizpůsobit jejich fungování tak, aby se při zajištění maximálního bezpečí zdravotnických pracovníků co nejvíce přiblížily aktuálním potřebám pacientů,“ řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO).

V ambulantní sféře navíc dál platí, že mají lékaři pacienty objednávat na konkrétní dobu tak, aby nedocházelo k přítomnosti víc než tří lidí v čekárně současně. Kromě toho platí oddělená ordinační doba pro nemocné s covid-19. Ministerstvo také doporučilo co nejvíc využívat telefonické konzultace, eRecepty a eNeschopenky.

19 ledvin, pět jater

Návrat k normálním podmínkám čeká i pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který činnost utlumil na 30 procent běžného provozu.

„Postupně rozvolňujeme opatření tak, abychom na začátku května byli schopni provádět 80 procent výkonů běžného stavu. Zároveň ale jako superspecializované pracoviště, které musí chránit jedny z nejvíce senzitivních pacientů, budeme nadále dbát na zvýšená opatření při příjmu pacienta do IKEMu,“ popsala pro Seznam Zprávy mluvčí Markéta Šenkýřová.

Na pacienty bude u vstupu nadále čekat screening teploty. V areálu musí nosit ochranné pomůcky a před operací se podrobit testu na covid-19.

Transplantační program ani akutní péče v rámci kardiovaskulární péče se neomezily. Letos lékaři doposud v IKEMu transplantovali 137 orgánů, loni jich bylo touto dobou 151. Jediným pozastaveným programem se podle přednosty Transplantcentra Ondřeje Viklického staly transplantace od živých dárců.

„Testujeme na covid-19 každého dárce i příjemce, dodržujeme co největší izolaci transplantovaných, zdravotníci jsou rozděleni do týmů. I díky tomu se nám podařilo zachovat transplantační program v celém rozsahu,“ popsal ředitel Michal Stiborek.

Od 1. dubna do 15. dubna bylo transplantováno 19 ledvin, jedna slinivka, pět jater a tři srdce. Podle Šenkýřové bylo ve stejném období loňského roku provedeno 31 transplantací orgánů, tedy o tři více než letos.

„Personál IKEMu se na situaci pandemie velmi rychle adaptoval, přispěl k tomu fakt, že jsme většinou s předstihem před nařízeními vlády reagovali na situaci a přijímali velmi přísná ochranná opatření. Tím jsme získali čas se na celou situaci připravit,“ dodala.

Na operaci nyní čeká řada pacientů, kteří už by za normálních okolností měli zákrok za sebou. Pro lékaře i zdravotní sestry tak ani následující období nebude jednoduché. Zahlcení provozu ale podle mluvčí s uvolněním režimu nehrozí. Výkony v institutu omezovali vždy na určité období přibližně po 14 dnech a pacienty postupně přesouvali na další termíny s přihlédnutím k jejich zdravotnímu stavu.

Pozitivně v IKEMu hodnotí reakci veřejnosti na mimořádnou situaci. Zdravotníky lidé podporují na sociálních sítích i zasíláním dárků. „Mile nás překvapila nesmírná vlna solidarity od firem i jednotlivců,“ dodává mluvčí Šenkýřová.

Reklama

Doporučované